Bosch prezinta la CES un concept nou al masinii ca asistent personal

Share
| Scris de: Robert Gherghe | 04-01-2017

1-bbm-22055_smart_car

In perioada 5-8 ianuarie 2017, Bosch demonstreaza cum conectivitatea transforma obiectele in partenerii, ajutoarele si asistentii nostri, la CES 2017, in Las Vegas. Furnizorul global de tehnologie si servicii prezinta solutii inovatoare la acest targ in urmatoarele domenii: casa inteligenta, orasul inteligent, mobilitate conectata, industrie 4.0 si tehnologia senzorilor. Aceste tehnologii fac viata de zi cu zi mai usoara, mai comoda si mai sigura.

 

Mobilitate conectata: masina se transforma in asistent personal

Cum va arata condusul unei masini in viitor? Bosch isi prezinta viziunea la CES 2017 cu noul concept car. Pe langa mediul de acasa si de la serviciu, conectivitatea transforma masina in al treilea spatiu de locuit. Cu ajutorul comunicarii personalizate intre masina si sofer, serviciile complete cu performante din ce in ce mai ridicate vor putea fi operate in siguranta si pe viitor. In acest nou concept car, Bosch prezinta o gama vasta de inovatii, printre care se numara:

  • Recunoasterea fetei si personalizare inteligenta: Camera de la monitorul soferului face posibile recunoasterea fetei si personalizarea din momentul in care soferul se urca in masina. De exemplu, masina seteaza volanul, oglinzile, temperatura din interior si postul de radio in functie de preferintele personale ale soferului. In timpul miscarii, functia de detectare a starii de somnolenta a soferului ajuta la cresterea sigurantei: daca soferul risca sa adoarma sau este foarte distras, masina emite un avertisment si ajuta la prevenirea situatiilor critice.
  • Feedback haptic cu neoSense: Gratie ecranului tactil cu feedback haptic, tastele care apar pe acesta se simt ca niste butoane adevarate. In multe situatii, acest lucru face posibila operarea sistemului de infotisment fara sa fie nevoie sa va uitati la ecran. Soferii isi pot mentine privirea la drum, ceea ce sporeste siguranta.
  • Un afisaj cu claritate perfecta datorita OLED: Odata cu acest concept car, afisajul OLED (dioda organica emitatoare de lumina) a fost integrat in habitaclul vehiculului pentru prima data. Acesta permite un afisaj cu claritate perfecta.
  • Oglinzi exterioare digitale, acum si in masina: Sistemul de oglinzi pentru masini este o solutie pe baza de camera ce inlocuieste ambele oglinzi exterioare. Senzorii video pot fi integrati in interiorul vehiculului, iar imaginile sunt expuse pe afisaje aproape de A stalpii din parţile stanga si dreapta a masinii. Mai mult, tehnologia digitala permite un afisaj specific contextului. Atunci cand masina se afla pe autostrada, de exemplu, imaginea se concentreaza in principal in spatele masinii. In schimb, in oras, o imagine mai ampla sporeste siguranta. Un contrast bun imbunatateste imaginea pe timp de noapte.
  • Comunicarea intre masina si sofer: Pe viitor, interfata om-masina (HMI) va juca un rol din ce in ce mai important in masina – in special cand este vorba de conducerea automata. De exemplu, comunica soferului atunci cand este posibil condusul automat pe un anumit traseu. Pentru a ceda responsabilitatea de a conduce masina, soferul trebuie atunci sa apese doua butoane pe volan timp de cateva secunde. In timpul conducerii automate, HMI ii arata soferului ce detecteaza senzorii de mediu ai masinii si cat timp a ramas pana ce soferul va trebui sa inceapa sa conduca din nou.
  • Comunicarea intre masina si casa: Datorita conexiunii la internet, soferii pot consulta acum programarile viitoare sau, de exemplu, isi pot planifica mersul la cumparaturi. Aplicatia pentru casa inteligenta permite soferului sa controleze marchizele de acasa sau sa regleze incalzirea. In plus, poate verifica daca este suficienta mancare in frigider. Cu simpla atingere a unui buton, aplicatia poate transmite lista de cumparaturi serviciului de livrari.
  • Comunicarea intre masina si bicicleta: Gratie comunicarii vehicul-cu-vehicul, masinile viitorului vor fi informate despre alti participanti la trafic cu mult inainte de a intra in raza de vedere. In special bicicletele sunt usor de trecut cu vedereain traficul rutier, deoarece nu se vad din cauza autobuzelor sau camioanelor. La CES, Bosch prezinta o legatura pentru comunicarea intre noul concept car si o bicicleta. Datorita acestei functii, vehiculele pot face schimb constant de informatii privind localizarea lor si directia de mers. Aceasta reduce riscul de coliziune.

1-pa-22456_apas_m

Comunicarea intre masina si service: La CES 2017, Bosch prezinta si felul in care functioneaza service-ul conectat in interactiunea dintre serviciile bazate pe internet si aplicatiile cu realitate augmentata. Pe viitor, soferii si operatorii service-urilor vor putea planifica vizitele la service mai usor.

Serviciul de apelare in caz de urgenta adaptabil pentru masina: Bosch prezinta la CES Retrofit eCall, un adaptor personalizat pentru serviciul eCall, de apelare in situatii de urgenta. Acesta poate fi pus foarte usor in bricheta pentru tigara si ofera beneficii reale: Un senzor de accelerare detecteaza coliziunea si genereaza un apel de urgenta. Cu ajutorul unei aplicatii pe smartphone, se transmit detalii cum ar fi pozitia masinii. Gravitatea impactului este de asemenea analizata si sunt initiate automat masurile corespunzatoare. Daca gravitatea coliziunii este numai moderata, centrul de control suna pentru a vorbi direct cu soferul si pentru a stabili daca este necesar un vehicul de service sau o ambulanta. Daca soferul nu raspunde, o ambulanta este alertata imediat.

Actualizari ale firmware „din aer” (FOTA): Functiile conectate si in special condusul cu un nivel foarte ridicat de automatizare necesita o functionare fiabila, la nivelul intregii durate de viata a vehiculului. Aceasta necesita actualizari de software, care se pot realiza prin cloud. Bosch ofera unitati de control al comunicarii corespunzatoare si un computer gateway central, in timp ce ETAS si ESCRYPT (ambele fac parte din Grupul Bosch) ofera tehnologiile necesare de transmisie si criptare. Acestea asigura siguranta functionala si securitatea datelor.

bosch-showcar_ces2017_1008_m

Share