Bridgestone dezvaluie primele anvelope realizate in intregime din cauciuc natural

Share
| Scris de: Robert Gherghe | 06-10-2015

bridgestone

Bridgestone a anuntat ca a realizat cu succes anvelope pentru autoturisme ale caror componente ce contin cauciuc natural sunt realizate 100% din guayule, un arbust de desert care creste in regiunile aride. Dezvoltate in cadrul Centrului Tehnic Bridgestone din Japonia, anvelopele sunt unice intrucat sunt realizate utilizand cauciuc natural guayule cultivat de Bridgestone in Centrul Biorubber Process Research al companiei (BPRC) din Mesa, Arizona, SUA.

Ca parte a unui demers global, Bridgestone a construit anvelope similare pentru autoturisme si in cadrul operatiunilor sale din Roma, Italia la inceputul acestei veri. Toate componentele din cauciuc importante ale acelor modele de anvelope – inclusiv banda de rulare, flancul si materialul de umplere a talonului – au fost inlocuite cu cauciuc natural extras din arbustul guayule cultivat si valorificat de Bridgestone.

Se estimeaza o crestere a cererii de anvelope avand in vedere cresterea populatiei globale si evolutia industriei auto in tarile in dezvoltare. Astazi, aproape 90% din volumul total de cauciuc natural este obtinut din arborele de cauciuc Hevea brasiliensis, care creste in principal in regiunile tropicale din Asia de Sud-Est. Cea mai mare companie producatoare de anvelope si cauciuc din lume, Bridgestone continua sa investeasca si sa obtina progrese in materie de cercetare si dezvoltare pentru a identifica noi resurse mai sustenabile de cauciuc natural avand drept scop reducerea supra-concentrarii productiei de cauciuc natural in anumite regiuni.

Cauciucul natural este principala materie prima utilizata in productia de anvelope la nivel mondial, fiind consumat in cantitati mari. Eforturile de cercetare ale Bridgestone se vor axa in viitor asupra optimizarii continutului de cauciuc natural din fiecare arbust guayule, precum si evaluarii aplicatiilor intr-o gama larga de tipuri de anvelope si compusi de cauciuc.

Arbustul guayule creste in partea de sud-vest a Statelor Unite si in Mexic, iar cauciucul natural obtinut  din acest arbust este un biomaterial derivat din plante similar cauciucului natural obtinut din arborele de cauciuc Hevea brasiliensis. Avand in vedere ca guayule creste in regiunile aride, spre deosebire de regiunile tropicale unde se gaseste arborele de cauciuc Hevea brasiliensis, se estimeaza ca dezvoltarea cauciucului din guayule va contribui la diversificarea surselor de cauciuc natural.

Dupa ce a achizitionat un lot de teren agricol in Eloy, Arizona, cu o suprafata de 114 hectare sau aproximativ 281 acri, Grupul Bridgestone a construit o ferma de cercetare pentru a dezvolta practici de inmultire avansate si pentru a elabora tehnici de cultivare a arbustului guayule. Bridgestone Agro Operations Research Farm a fost deschisa in septembrie 2013. Un an mai tarziu (septembrie 2014), Bridgestone a deschis BPRC si a implementat toate procesele necesare pentru dezvoltarea cauciucului natural din guayule pentru a fi utilizat in aplicatii de anvelope, inclusiv in cercetare si dezvoltare, productie si prelucrare experimentala.

Share