Special

Cum sa cumperi in siguranta o masina second-hand

De 11 martie 2014No Comments

Un studiu facut de Autovit.ro ne arata care sunt primcipalele probleme care pot aparea atunci cand vrei sa cumperi un automobil la mana a doua si care sunt cele mai la indemana metode pentru a preveni o frauda.

Pe piata interna, au fost tranzactionate anul trecut 205.000 de masini la mana a doua, in timp ce 221.000 de astfel de veficule au fost aduse din strainatate. Potentialii clienti sunt vulnerabili in fata unei posibile fraude prin necunoasterea legislatiei in vigoare si a drepturilor pe care cumparatorii le au.

In spirijinul acestora, Autovit.ro si ExactCC au realizat la sfarsitul anului trecut o cercetare pe un esantion de 919 persoane care s-a adresat atat personelor care au achizitionat recent un automobil la mana a doua, dar si celor care vor sa cumpere unul in urmatoarele 12 luni.

Rezultatele arata ca cele mai multe persoane se bazeaza pe propriile cunostinte sau pe cele ale prietenilor cand vine vorba de un automobil la mana a doua, iar cele mai relevante subiecte pentru cercetare sunt, legislatia in vigoare, datele tehnice ale masinii, dar si dotarile acesteia.

Cand vine vorba despre recomandarile privind achizitionarea unei masini second-had, pe primul loc ca grad de incredere sunt situate cunostintele si prietenii si abia pe locul doi mecanicii dintr-un service autorizat al marcii. Pe locul trei se afla site-urile cu anunturi auto, iar pe ultimul loc reprezentantii targurilor auto.

Principalele pericole care pot aparea in cazul unui automobil rulat sunt legate de identitatea vehiculului, provenienta legala a acestuia, gradul de poluare, starea tehnica si rulaj.

Multe dintre aceste probleme pot fi evitate daca potentialii clienti urmaresc anumite proceduri si nu se lasa infuentati de povestea vanzatorului.

In primul rand cumparatorul trebuie sa discute direct cu proprietarul masinii, titularul documentului original de imnatriculare.

Tranzactia sa se realizeze numai dupa ce cei doi merg impreuna la RAR de unde sunt eliberate documentele specifice, printre care si “Certificatul de autenticitate”.

Nu trebuie uitata nici diagnostigarea autovehiculului la un service autorizat care poate oferi un istoric al masinii si, cel mai important, poate verifica daca numarul kilometrilor afisati pe bord este cel real. In urma acestei verificari pot iesi la iveala anumite probleme tehnice care sa influenteze pretul final de vanzare, dar si daca masina a fost implicata intr-un accident.

Nu in ultimul rand, un automobil rulat nu ar trebui achizitionat fara cele doua chei originale livrate de producator.

Share

Leave a Reply

twenty + 10 =