Elon Musk revolutioneaza transportul: capsula propulsata electromagnetic

Share
| Scris de: Robert Gherghe | 13-08-2013

Fondatorul marcii auto specializate exclusiv in masini electrice, Elon Musk, a dat o noua lovitura de imagine. Considerat a fi unul dintre cei mai mari vizionari antreprenori ai momentului, CEO-ul Tesla a prezentat prima varianta a proiectului care isi propune sa revolutioneze modul in care se calatoreste pe distante lungi.

Hyperloop Alpha

Astfel, au aparut primele schite ale proiectului Hyperloop Alpha, o tehnologie care foloseste tuburi pentru un transport ultra-rapid. Musk insusi spune despre inventia sa ca este a cincea forma de transport, dupa avioane, trenuri, masini si ambarcatiuni, si subliniaza ca este cea mai buna. Sistemul sau de transport poate fi pus in practica intre orase situate la maximum 900 de mile distanta.

Partea tehnologica a noului sistem de transport presupune existenta unui tub din otel in care este generat un camp electromagnetic iar utilajul de transport este ridicat in aer prin intermediul unui jet puternic de aer. Conceptul imbina ideea de transport regasita la avioanele prevazute cu jet-uri si trenurile de mare viteza.  Astfel, o capsula presurizata este introdusa in tubul de otel alimentat de panourile solare. Cu ajutorul unui accelerator electromagnetic, utilajul de transport, care este mentinut in imponderabilitate de jetul de aer emis, poate ajunge pana la viteza de 1220 km/h.

650 km in 30 de minute

Elon Musk sustine ca proiectul sau este fezabil, tehnologia exista, conceptul a fost realizat iar tot ce mai trebuie facut ar fi sa urmeze testele si investitiile. Musk sustine ca un astfel de vehicul ar parcurge distanta dintre Los Angeles si San Francisco (650 km) in 30 de minute, motiv pentru care ar deveni cel mai rapid mijloc de transport existent. Solutia lui Musk este eficienta si din punctul de vedere al costurilor. Tunelul de otel ar trebui sa suporte investitii de 6 miliarde de dolari si va putea transporta peste 7 milioane de pasageri anual. Singurul dezavantaj ar fi legat de timpul de constructie al tunelului, care ar dura cativa ani. 

Capsula de transport cu 28 de oameni

Elon Musk sustine ca fiecare capsula va putea transporta pana la 28 de pasageri, iar la fiecare 30 de secunde o capsula noua poate pleca. Tesla si Elon Musk au gandit acest proiect insa nu vor intentiona sa-l dezvolte decat intr-o faza de inceput.  Ei au oferit ideea publicului si vor sustine orice companie va dori sa-l dezvolte. Potrivit lui Elon Musk, John Gardi este unul dintre oameni care ar putea duce proiectul mai departe, pentru ca a intuit indeaproape tehnologia gandita de cei de la Tesla.  Musk a mai precizat ca sistemul de transport este mai mult decat fiabil pentru ca va putea genera mai multa energie decat are nevoie sa consume iar totul va functiona electric. 

Share