Franta vrea sa elimine masinile cu motoare termice pana in 2040

Share
| Scris de: Bogdan Pispiris | 07-07-2017

Un plan indraznet pus la punct de ministrul francez al mediului urmeaza sa elimine treptat de pe drumurile publice masinile propulsate de motoare disel sau pe benzina.

In prima faza, statul urmeaza sa ofere subventii soferilor care vor renunta la un model diesel produs inainte de 1997 sau unul pe benzina construit pana in 2001, in schimbul unui automobil nou, hibrid sau electric. Tranzitia la masini propulsate exclusiv electric ar trebui sa se incheie in urmatorii 20 de ani.

Ministrul Mediului, Nicolas Hulot, are un plan revolutionar de reducere a poluarii in Franta, unele masuri urmand sa devira realitate in timpul mandatului de cinci ani al noului presedinte Emmanuel Macron. In plus, primarul parisului, Anne Hidalgo, vrea sa interzica, incepand din 2025, accesul in oras al masinilor cu motoare diesel.

Franta nu este singura tara care si-a propus sa elimine motoarele cu ardere interna, propuneri similare existand si in Olanda si Norvegia, care vor sa ajunga la aceeasi performanta pana in 2025, dar si in India, unde „electrificarea” ar trebui sa se incheie in 2030.

Share