Teste

Pe urmele lui Knight Rider – Test Peugeot 508 GT

De 9 noiembrie 2019noiembrie 14th, 2019No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Daca s-ar fi facut un remake la Knight Rider, Michael Knigt ar fi ales cu siguranta noul Peugeot 508 drept partener. Aparitia sa pe sosea intoarce capete, iar in culoarea neagra are ceva din misterul unui avion invizibil Stealth. Cu doar 1,4 metri inaltime (cu 6 cm mai putin decat vechea generatie) pare a fi desprins direct de pe planseta de design, aducand linii la care, teoretic, ne-am fi asteptat peste vreo doua generatii.

La cum arata, putea fi binemersi cu doua usi si iesea direct un coupe fara a schimba nimic din alura sau design. Marturie sta si Cx-ul cu o valoare de 0,26! Plafonul plonjat, si hayonul (o noutate pentru 508) se termina cu „fundul” bombat, pus in valoare excelent de stopurile fumurii. Iar pe caroseria neagra acestea au un efect si mai pronuntat.

Design exterior

Dincolo de partea estetica, farurile cu tehnologie Full LED (standard la nivelul de echipare GT, testat de noi) sunt incredibil de eficiente. Diferenta de vizibilitate este imensa, fapt probat pe Autostrada A2 intr-o noapte cu cer acoperit. Daca stiti ca veti folosi des masina pentru calatorii nocturne, recomad fara nici o retinere sa bifati pe lista de optionale aceste faruri in cazul in care veti opta pentru o versiune de echipare inferioara, ce nu ofera in standard aceasta tehnologie.

La randul lor, stopurile se vad foarte elegant pe timp de noapte, fiind probabil primul model Peugeot pe care nu ai cum sa il incurci cu altceva daca te apropii de el din spate. Cele trei baghete luminoase au o textura mata si sunt perfect delimitate pentru a crea un efect optic interesant.

Interior

Din momentul in care deschizi portiera fara rama ai in fata un inetrior care pare mai degraba al unui concept car. Eu, care sunt un adept al posturilor de conducere cu pozitie joasa de condus, nu am ce reprosa lui 508 din acest punct de vedere. Stau ca intr-un coupe, privesc peste volan indicatoarele de bord, totul fiind in jurul meu ca intr-un cockpit… apropo de denumirea pe care o foloseste Peugeot pentru plansa aceasta de bord: i-Cockpit.

Mai precis, volan de mici dimensiuni, tesit la orele 12 si 6, un ecran digital de 12,3 inci in spatele acestuia (cu patru layout-uri diferite), plus inca un touchscreen  de 10 inci pe consola centrala. Aceasta urmeaza trendul minimalist al industriei, incorporand doar sapte butoane fizice, cu infuenta stilistica aeronautica, pentru ca aproape toate comenzile se regasesc in meniul displayului central. De aici si unele minusuri care apar in utilizarea cotidiana, cand trebuie sa accesezi meniul touch fie si pentru setarea climatizarii spre exemplu.

Functionalitate

Peugeot a taiat, una cate una, deficientele generatiei anterioare, pornind de la pozitia de condus si sistemul infotainment si pana la locurile de depozitare din interior. Daca la vechiul 508 nu aveai unde sa lasi nici macar un telefon mobil, acum sunt 32 de litri repartizati in habitaclu, printre care buzunare voluminose in portiere, locasuri pentru sticle intre scaune si multe porturi USB.

Cei 487 de litri disponibili pentru portbagaj nu reprezinta cea mai mare valoare din clasa, insa alegerea solutiei cu hayon aduce o accesibilitate buna la spatiul de bagaje. In acelasi timp, estetica plateste tributul sau spatiului, deoarece plafonul arcuit rapeste destul de mult din spatiul pentru cap al pasagerilor din spate, daca acestia sunt mai inalti de 1,8 metri.

Incepand cu penultimul nivel de echipare, soferul si pasagerul din fata stau pe scaune agreate AGR (Aktion für Gesunder Rücken), inclusiv cu sezut reglabil in lungime si functie de masaj cu cinci programe. Mai mult, in masina de fata, am avut in standard sistemul audio HiFi Focal Premium (disponibil optional pentru celelalte niveluri de echipare pentru 696 euro), ce va fi cu siguranta apreciat de pasionati.

Comportament si dinamica

Motorul turbo cu benzina, de 1.6 litri si 225 CP, are o evolutie liniara pe intreaga plaja de turatie, fara acel „soc” turbo specific unor motoare supraalimentate. Deja la 1900 rpm sunt disponibili toti cei 300 Nm al cuplului, ceea ce aduce reactii prompte fara a fi nevoie retrogradare si oferind masinii o placere interesanta de a accelera pana in zona rosie cu acelasi aplomb.

Ba chiar pe alocuri, sunetul are ceva dintr-un hot hatch, aluzie la faptul ca acest motor este montat si pe 308 GTi, unde dezvolta 272 CP. Sunt patru programe de setare a modului in care masina livreaza performantele, ECO/Sport/Comfort/Normal, iar versiunea GT ofera si trei moduri de functioare a suspensiei (care are layout multibrat la puntea spate).

Chiar in modul Normal se pot realiza parcursuri foarte rapide, cu schimbari rapide de treapta si fara delay turbo. Sincer, ma asteptam la momente in care ma voi confrunta cu fenomenul de torque steer, insa in cele mai multe cazuri Peugeot 508 pune puterea pe asfalt fara „erori” de motricitate. Directia, cu asistare electrica aduce cu sine o setare potrivita pentru ambitiile sportive ale motorului, oferind un feedback corect. Acest 508 se conduce cu placere, fiind rapid, dar si rafinat in comportament.

Tot pentru imbunatatirea confortului, geamurile sunt mai groase cu 1 mm gata de grosimea standard folosita. O solutie similara se intalnsete, spre exemplu, la Audi A5 Sportback. Ca urmare, zgomotele aerodinamice si de rulare sunt mult diminuate, in special la rularea pe autostrada, unde la 140 km/h (2.300 rpm in treapta a opta), si datorita Cx-ului foarte bun, habitaclul lui 508 ramane foarte bine insonorizat. Aici am testat si functia activa a cruise controlului de pastrare a distantei fata de vehiculul din anterior si sistemul de mentinere al benzii de rulare. Optional este disponibil chiar sistem Night Vision, o premiera in segment.

Modul Sport ascute bine toate reactiile masinii, cutia schimba mai rapid si de cele mai multe ori nici nu ai nevoie sa intri in modul manual, pentru ca setarea este judicios aleasa. Feedback-ul in volan devine mai barbatesc (uneori l-as dori ceva mai real), iar suspensia , chiar si cu anvelope de 225/40 R19, nu scutura deranjant.

Peugeot ofera unul dintre cele mai reusite sisteme Stop&Start, cu reporniri line ale motorului in oras, care nu te deranjeaza chiar daca ciclul se repeta des in traficul de tip „bara la bara”. Comparativ cu vechea generatie, raza de bracare s-a micsorat cu 1,5 metri, diametrul de bracare fiind de 10,8 m, cel mai bun din segment. In plus, cruise controlul are si functie Stop & Go pentru versiunile echipate cu transmisia automata.

Concluzie

Noul Peugeot 508 reprezinta un pas extrem de mare comparativ cu vechea generatie. S-a imbunatatit la toate capitolele si vine cu o calitate perceputa care il apropie de modelele premium. Interfata si designul sunt un atu indiscutabil care vor aduce cu siguranta in showroom clienti si de la alte marci. Configuratia generala si comportamentul rutier il pot recomanda in plus unui segment mai tanar de cumparatori, care se vor regasi in spiritul dinamic a masinii. In fine, echiparea standard este foarte buna, inclusiv la nivelurile de echipare inferiare. Lista de preturi si dotari o puteti consulta aici. Ca si motorizari, pe partea de benzina, propulsorul de 1.6 litri mai este oferit in versiunea de 180 CP, iar la diesel avem un 1.5 BlueHDi de 130 CP, respectiv un 2.0 BlueHDi de 160 CP, respectiv 180 CP. Modelul costat are un pret de lista de 37.009 euro, TVA inclus.

 

Share

Leave a Reply

4 × 3 =