Primul Mondial

Share
| Scris de: Robert Gherghe | 12-06-2014

Era 1990 – Coppa del Mondo – si eram imobilizat la pat. Ma tratam pentru varicela, varsat de vant sau asa ceva, desi primul diagnostic fusese apendicita.  Asa erau vremurile pe atunci. Dar asta nu era important, pentru ca la televizor am inceput primul meu Mondial.

Mondialul meu venea la fix 8 ani dupa Brazilia lui Zico, Socrates, Eder sau Falcao, cea mai frumoasa echipa de fotbal cum frumos ne zice Radu Paraschivescu in Gazeta de astazi, o echipa care obisnuia sa joace fotbalul cu ironie, la misto cum s-ar spune pe maidan. Evident, acea Brazilie a pierdut. Era tot fix, dar de data aceasta 4 ani, de la Argentina lui Maradona de la Guadalajara.

Era ora Mondialului, la fel ca acum, iar atunci, in dupa-amiezele cu varicela din 1990, toata Italia, toata lumea chiar, il astepta pe Maradona. Evident, si eu il asteptam tot pe Maradona. A inceput sec, Argentina – Camerun 0-1, cu un Maradona care n-a existat pe teren sau cel putin asa imi amintesc eu. Am urmat noi, Romania cu CCCP (si aici fac o paranteza care merita doua explicatii – Romania se putea califica atunci la un turneu final avand in componenta sa si jucatori de fotbal; si doi – CCCP era un fel de fost URSS, o echipa care astazi ar aduna jucatorii de prin Rusia, Ucraina, Belarus, tarile Baltice si tarile din Caucaz). Bateam noi cu 2-0, dubla Lacatus, joc perfect pentru Nelutu Sabau, ambii fotbalisti. Dar fiecare meci a avut farmecul lui si Coppa del Mondo 1990 a fost ultimul Mondial al fotbalului romantic.

M-am uitat la toate Mondialele de dupa, dar n-a mai fost la fel, nici nu mai putea fi. Astazi va incepe, tocmai in Brazilia, primul Mondial pentru unii dintre voi.  Nu mai avem Brazilia ’82, nu mai avem Maradona, si e bine ca nu-i mai avem. Dar ii avem pe Messi, Cristiano, Don Iniesta si poate cel mai modest lot al Braziliei din intreaga lor istorie.

Fotbalul s-a schimbat mult din 1990 pana in 2014, dar greii sunt aceiasi, plus Spania. In rolul unor echipe precum Camerun, Columbia sau Yugoslavia din 1990 insa putem gasi cu usurinta unele nume precum Chile, Belgia sau Ghana astazi.  Astazi e randul Braziliei, e timpul pentru noi sa dam drumul la un nou Mondial, e timpul pentru ei sa dea drumul la fotbal. Ole, Ola!

Share