Roborace pregateste prima competitie destinata masinilor fara sofer

Share
| Scris de: Vlad Luca | 01-03-2017

Agitatia din ultima vreme creata in jurul masinilor autonome ne indica graba cu care constructorii de automobile se pregatestc pentru acest salt important, iar de aici si pana la organizarea unei curse de masini fara sofer nu mai era decat un pas. Roborace propune o competitie in care toate masinile sa fie identice din punct de vedere tehnic, diferenta urmad sa fie facuta de software.

Robocar este primul prototip pentru acest gen de competitie, prezentat la Mobile World Congress in Barcelona. Denis Sverdlov, CEO Roborace, este de parere ca acest pas va fi benefic pentru dezvoltarea tehnologiei din spatele automobilelor autonome, pentru a le face mai performante si mai sigure.

Cu o lungime de 4,8 m, Robocar cantareste 975 kg si este propulsat de patru motoare de 300 kW fiecare, montate in roti. Teoretic, masina poate atinge o viteza maxima de 320 km/h si este capabila sa depaseasca, in conditii de cursa. Momentan, cele doua prototipuri au atins „doar” 185 km/h, iar unul dintre ele a fost distrus in urma coliziunii cu un zid.

Roborace va furniza masinile pentru noua competitie, iar fiecare echipa va avea posibilitatea sa aloce resursele dupa cum doreste. Sistemul autonom prezent la bord foloseste doua radare, cinci sisteme de masurare a distantei cu laser, 18 senzori cu ultrasunete, doi senzori optici, sase camere video „inteligente”, precum si sistem de pozitionare GNSS.

Share