Studiu: Saracii, mult mai predispusi sa moara in accidente rutiere decat bogatii

Share
| Scris de: Robert Gherghe | 02-10-2015

accident-masina

Cand vine vorba despre moarte intr-un accident rutier, norocul este de partea celor…bogati. Este concluzia unui nou studiu publicat in Jurnalul de Epidemiologie din America.

Cifrele arata si perspectiva sociala a deceselor survenite in urma accidentelor rutiere. Oamenii care nu au diplome de liceu au cumulat o rata de 7,5 decese la 100 de milioane de mile facute cu masina, in timp ce oamenii care au trecut pe la facultate au o rata de deces de 2,5 la 100 de milioane de mile calatorite in masina.

Chiar daca cei mai educati statistic vorbind au sanse mai mici sa moara in accidente rutiere, acest lucru nu se datoreaza, conform cercetatorilor, faptului ca sunt soferi mai buni sau mai responsabili. O analiza in profunzime a dezvaluit ca oamenii mai educati au masini mai scumpe, pentru ca si le permit, masini care sunt mult mai sigure in cazul unor accidente rutiere grave.

Chiar si statisticile sustin aceasta teorie, deoarece in America cei cu educatie mai buna sunt si mai bogati. Cei care nu au beneficiat de o educatie superioara au, in general, masini mai ieftine si mai vechi, lipsite de sisteme de siguranta elementare, precum airbag-ul cortina sau franare automata de urgenta. Cu toate acestea, numarul celor saraci care mor in accidente rutiere este in scadere, odata cu reinnoirea parcului auto si dezvoltarea infrastructurii.

Share