StiriTehnologie

10 miliarde de euro pentru noua Gigafactory Volkswagen-SEAT din Spania 

De 6 mai 2022iunie 9th, 2022No Comments

Volkswagen Group si SEAT SA vor mobiliza, impreuna cu partenerii lor, 10 miliarde

de euro pentru deschiderea unei Gigafactory, in Sagunto, provincia Valencia. Fabrica va avea o capacitate anuala de productie de 40 GWh si va furniza volumul total de baterii necesar oentru uzinele SEAT din Martorell si Pamplona.

Pana in 2030 va avea 3.000 de angajati, ocupand o suprafata de 200 de hectare. Lucrarile de constructie vor debuta in primul trimestru al anului urmator, pentru ca productia efectiva sa debuteze la inceputul lui 2026. 

Este prima Gigafactory de pe teritoriul Spaniei si cea mai mare investitie industriala din istoria tarii. De altfel, la intalnirea de la Parc Sagunt II (Valencia), au participat Herbert Diess, CEO VW Group, prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchezm si presedinte SEAT Wayne Griffiths.

Fabrica de la Sagunto este a treia din cele sase Gigafactories pe care Grupul VW le va construi in Europa. In plus, grupurile Volkswagen si Iberdrola au semnat o intelegere care va permite construirea unei uzine fotovoltaice ce va furniza energie verde pentru Gigafabrica din Sagunto. Uzina solara va ocupa 250 de hectare, fiind pozitionata la mai putin de 10 km de fabrica de baterii.

Deschiderea Gigafabricii din Spania are legatura directa cu faptul ca trio-ul de modele mici VW/Skoda/SEAT, ce vor inlocui e-UP, Citigo, respectiv Mii se vor produce in Spania. Volkswagen a si aratat anul trecut prototipul ID. Life, care anticipeaza modelele de serie ID.1/ID.2.

Share