Stilurile de condus diferite influenteaza foarte mult consumul de combustibil al unui automobil, dar pe langa acestea mai sunt cativa factori care la randul lor contribuie la reducerea consumului.
Va prezentam cateva sfaturi care va vor ajuta sa va adaptati masina si stilul de condus pentru a reduce cat mai mult consumul de combustibil.
1. Verifica presiunea in roti.
Poate cel mai mare dusman al economiei de combustibil este presiunea din anvelope. O roata care nu este unflata la presiunea corecta va duce la cresterea rezistentei la inaintare si implicit a consumulu, acest lucru fiind valabil indiferent de viteza de rulare. Presiunea in anvelope variaza in functie de starea acesteia, calda sau rece, fiind indicat ca acestea sa fie umflate “la cald”, sau pentru a nu mai avea batai de cap puteti opta pentru azot. De multe ori apare tentatia de a umfla anvelopa peste presiunea prescrisa de producator pentru a reduce si mai mult consumul, insa in acest fel vei reduce semnificativ aderenta, fapt care poate genera pagube mult mai mari decat economia de combustibil facuta.
2. Demonteaza barele de amarare.
Daca v-ati dotat masina cu bare de amarare pentru un suport de bicicleta sau schiunri de exemplu, este bine ca acestea sa fie demontate de pe masina atunci cand nu aveti nevoie de ele. In afara de faptul ca pot deveni usor o tentatie pentru hoti, acestea contribuie si ele la cresterea consumului de combustibil, mai ales la viteze mari.
3. Porneste la drum cu motorul rece
In timpul sezonului rece nu are rost sa stati pe loc cu motorul pornit pentru ca acesta sa se incalzeasca. Acest lucru este valabil mai ales in cazul motoarelor diesel, care se incalzesc foarte greu la ralanti. Randamentul unui motor este mai mic cand acesta e rece, insa in mers se va incalzi mult mai repede.
4. Viteza consuma!
Alegerea unei viteze optime variaza in fuctie de tipul de automobil si de motor, dar in general acesta ar trebui sa fie in ultima treapta de viteza cu turometrul aproape de turatia la care se obtine cuplul maxim. Toata lumea vrea sa ajunga la destinatie cat mai repede, dar tine cont ca cei 10km/h peste viteza maxima legala pe autostrada pot creste consumul de combustibil cu 15%-20%.
5. Accelereaza cat mai usor.
Cel mai mare consum de combustibil se inregistreaza in momentul accelerarilor. Cu cat apesi mai tare pe pedala de acceleratie, cu atat masina va consuma mai mult combustibil. Acest lucru este valabil la orice turatie, dar mai ales atunci cand motorul este subturat, asdar evitati sa lipiti acceleratia de podea cand turometrul arata 1.500 rpm.
6. Alegerea anvelopelor.
In fuctie de destinatie, marine si profil, anvelopele ofera o rezistenta variata la inaintare. In acest sens, decizia in momentul achizitiei este mult mai usor de luat multumita Uniunii Europene care a introdus o noua eticheta pentru anvelope, unde se specifica exact segmentul din care face parte. In general, cu cat prestatiile unei anvelope sunt mai bune, va creste si consumul de combustibil, chiar daca anvelopele au aceleasi dimesiuni. Nu recomandam folosirea anvelopelor care ofera cel mai mic consum, pe motiv ca scaderea aderentei este, in unele cazuri, prea mare in raport cu economia de combustibil facuta.
7. Nu exagera cu subturarea motorului.
Intentia de a economisi combustibil subturand prea tare motorul are de cele mai multe ori un efect total opus, acesta incarcand sa compenseze lipsa de putere pompand si mai mult combustibil in cilindri. Pentru motoarele turbo este indicat sa fie folosite peste turatia la care turbina intra in functiune, iar pentru cele aspirate se recomanda pe cat posibil mentinerea turometrului in zona turatiei de cuplu maxim.
8. Schimba intr-o treapta superioara.
Ori de cate ori ai ocazia, schimba intr-o treapta superioara in loc sa mergi cu motorul prea turat. De multe ori in trafic, din comoditate, nu mai schimbam viteza pentru distnte scurte, insa acest lucru contribuie la cresterea consumului de combustibil. Ori de cate ori mergi cu o viteza constanta, selecteaza o treapta de viteza cat mai mare posibil. Asta implica, evident, o retrogradare in momentul in care vrei sa accelerezi.
9. Foloseste frana de motor.
Sistemele de injectie moderne taie complet alimentarea in timplul franei de motor. Asadar folositi-o ori de cate ori aveti ocazia, indiferent de anotimp. Puteti retrograda in timpul franarii, acest lucru ajutant atat la reducerea consumului de combustibil, cat si la protejarea sistemului de franare.
10.Foloseste consumabile de calitate.
Nu in ultimul rand, puoti economisi combustibil folosind consumabile de calitate si facand la timp reviziile periodice. Un filtru de aer de proasta calitate sau plin de praf va reduce cantitatea de aer ce intra in motor, reducand astfel performantele acestuia, fapt care duce indirect tot la cresterea consumului de combustibil. Din acest motiv, recomandam ca reviziile sa fie facute la timp, iar filtrul de aer sa fie verificat periodic.