Special

40 de ani de la aparitia ABS-ului

De 23 august 2018No Comments

Astazi se regaseste pe aproape orice masina aflata in circulatie. Este responsabil pentru salvarea a milioane de vieti. Se cheama ABS. Desi este o parte integranta, normala, a automobilului contemporan, ABS-ul nu este atat de vechi. A aparut acum 40 de ani, pe 22 august 1978.

Tehnologia a fost prezentata de catre Mercedes si Bosch si a debutat oficial pe o masina la finele anului 1978, odata cu lansarea noului Mercedes W116 S-Class.

Sistemul care previne blocarea sistemului de franare si-a demonstrat de atunci utilitatea, mai ales in cazul franelor de urgenta, mai ales in cazul unui carosabil alunecos. Mai important pentru zilele noastre, este ca ABS-ul a consemnat in realitate intrarea automobilului in lumea digitala.

Odata cu inventia ABS-ului, care folosea un computer ce monitoriza comportamentul rotii in timpul franarii, relaxand franele in momentul in care roata se bloca cu scopul demonstrat de la inceput de a relua eficienta franarii, mai ales pe suprafetele umede, nu a durat mult si tehnologia s-a raspandit in masa.

In doi ani, Mercedes punea deja ABS-ul pe toate modelele sale iar ceilalti producatori auto nu a intarziat sa implementeze acest sistem inteligent de franare. Fara sa stie, ABS-ul anunta cu cateva decenii inainte ca masinile vor parasi epoca mecanicii si vor patrunde in cea electrica si digitala.

Share

Leave a Reply

16 − 10 =