
Economia mondială a ieșit din criză, dar este afectată de un alt fenomen negativ: produsele contrafăcute. Analiștii economici anunță că implicarea în activități legate de acestea este deja mai rentabilă decât traficul de arme sau persoane și a devenit un rival serios chiar și pentru comerțul ilegal cu droguri. Lucru susținut de cifrele alarmante furnizate de Camera Internațională de Comerț și Organizația de Comerț Internațional.
Dacă în 2008 s-au comercializat ”fake”-uri în valoare totală de peste 650 de miliarde de dolari, volumul a crescut an de an, iar estimările pentru 2015 vorbesc de 1,7 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă 2% din produsul intern brut al planetei. În România, procentul de falsuri reprezintă 40% din totalul mărfurilor vândute, mai ales din cauza magazinelor “gri”, care fie “ascund” falsurile printre produsele originale, fie vând chiar produsele contrafacute drept marfa “originală”. Mai mult, statisticile relevă faptul că din zece obiecte ale unui român, patru sunt falsuri.
Atentat la siguranță
Problema falsurilor este cu atât mai serioasă cu cât acestea nu atentează doar la sănătatea economiei, ci chiar la viața fiecăruia dintre noi, în condițiile în care contrafacerile vizează inclusiv pesticidele, medicamentele sau produse folosite în industria alimentară. Sau, dacă ne referim la industria auto, la elemente cu un rol major în siguranță, lucru probat de o creștere cu 27% a accidentelor rutiere care au avut drept cauză astfel de componente. Mai grav este faptul că s-a ajuns inclusiv la situația în care companiile implicate în producția și comercializarea lor au depășit faza vânzărilor în târguri sau prin intermediul magazinelor obscure și au trecut la o promovare agresivă online și chiar la târgurile internaționale de profil.
Nici lămpile auto nu au scăpat atenției falsificatorilor și, mai mult, potrivit studiilor, 80% dintre produsele comercializate în acest segment sunt falsuri. Iar pierderile induse în bugetul personal de lipsa de fiabilitate și durata redusă de viață a acestora reprezintă o problemă minoră. Mai grave sunt aspectele legate de fluxul de lumină pe care acesta îl oferă și de influența în ceea ce privește siguranța rutieră, cunoscându-se faptul că mai bine de jumătate din accidentele rutiere consemnate pe timpul zilei în a doua jumătate a deceniului trecut au avut la origine faptul că participanții la trafic implicați în coliziune nu au observat în timp util celălalt vehicul.
Philips ia masuri
Philips a decis să lupte împotriva acestu flagel și este primul producător de surse de lumină pentru industria automobilului care abordează problema piratării. Și cum una dintre principalele metode folosite de producătorii de lămpi contafăcute este utilizarea unor coduri de securitate similare cu cele consemnate în cazul celor originale, acum fiecare pachet de lămpi Philips este însoțit de Certificatul de Autenticitate (COA). Foarte important, eticheta COA are un cod de securitate unic.
Sub o lumină puternică Codul de securitate clipeşte în culorile curcubeului utilizând tehnologia iridiscentă. De asemenea, există un Cod în mişcare care, la lumină, afişează o cifră în mişcare, repetând ultima cifră a Codului de securitate. Prin schimbarea unghiului COA la lumină, cifra se va mişca în sus şi jos. De asemenea, profesioniştii au posibilitatea unei verificări suplimentare utilizând o lupă pentru a examina Codul micro de lângă sigla Philips, care trebuie să coincidă cu codul de Securitate. Iar lucrurile nu se opresc aici. Autenticitatea produsului Philips se poate verifica și pe o platformă de internet dedicată, complet securizată, scanându-se codul QR sau tastându-l pe www.philips.com/original.