Blog

Accident in Muntenegru

De 25 iunie 2013No Comments

Un tragic accident de circulatie petrecut duminica dupa-amiaza in Muntenegru ne-a schimbat total starea de spirit de weekend, moment in care am realizat cat de usor se poate schimba vacanta oricui in tragedie.

Autocarul plin cu turisti romani se indrepta spre Budva, intr-un tur organizat prin Muntenegru si Croatia. Accidentul s-a produs intr-o zona montana la intrarea pe un viaduct unde soferul a intrat in depasire cu viteza prea mare, conform declaratiilor unuia dintre pasageri, si a sarit peste parapet. Autocarul cu 47 de persoane la bord s-a rasturnat intr-o prapastie de 40 de metri, 18 romani pierzandu-si viata in accident, in timp ce 29 sunt internaţi, dintre care şapte la terapie intensiva.

Reactia guvernului, desi nu foarte prompta in prima faza, este impresionanta, insa cu adevarat deosebita a fost reactia autoritatilor muntenegrene care au apelat la pompieri si alpinisti  utilitari pentru transportarea ranitilor la ambulante. Desfasurarea de „forte” MAE si MApN pentru aducereea acasa a victimelor este bine pusa la punct si cu greu i se poate gasi o hiba.

Din pacate nu aici este problema. Daca autoritatile ar fi dat dovada de aceeasi seriozitate si convingere si in verificarea firmelor de turism si a felului in care se desfasoara transportul de persoane cu autocarul, poate ca acesta tragedie nu ar fi avut loc.

Insa controalele si verificarile nu pot scoate la iveala soferii iresponsabili, depistarea acestora tinand de moralitatea patronului, de aceea guvernul si-ar indrepta mai bine atentia asupra felului in care se obtin permisele de conducere pentru profesionisti, examenele psihologice si atestatele de transport.

De cealalta parte, de dragul profitului probabil, multe firme din turism opereaza autocarele aproape fara pauza. Da, patronii firmelor implicate in accident sunt audiati la Parchet si probabil vor urma o serie de modificari de regulamente si controale pentru ca asa ceva sa nu se mai repete. Dar toate astea nu sunt de nici un folos persoanelor implicate in accident si familiilor acestora.

Share

Leave a Reply

3 + 9 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373