Teste

All-rounder de manual – Test BMW X1 xDrive 20d

De 30 noiembrie 2021No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

BMW X1 este construit pe platforma UKL (Unter Klasse sau clasa inferioara) a grupului, ceea ce inseamna, pe scurt, posibilitatea tehnica de a oferi tractiune fata si motoare pozitionate transversal. Aceasta abordare aduce cu sine destule diferente – dintre care unele notabile – comparativ cu generatia anterioara. X1 si-a schimbat alura, lasand in urma senzatia de break suprainaltat al predecesorului, pentru o forma clasica, de SUV.

In plus, BMW anunta o rigiditate imbunatatita a caroseriei si un raport perfect de distributie a maselor fata/spate, de 50:50. Contrar trendului actual, lungimea masinii este mai mica decat a vechiului X1 cu aproape 4 mm, iar ampatamentul cu 90 mm, plusurile regasindu-se in inaltime (+ 53 mm)  si latime (+ 23 mm). Cu toate acestea, coeficientul aerodinamic s-a imbunatatit semnificativ, coborand de la 0,34 la 0,29.

Interior dezvoltat pe verticala

Mai mult, BMW anunta o rigiditate superioara a noii platforme tehnice, comparativ cu vechea generatie. X1 foloseste in general otelul pentru elementele de caroserie, cu exceptia capotei si a unor elemente de suspensie, realizate din aluminiu. Solutia tehnica aleasa este schema MacPherson la puntea fata si multibrat in spate, in vreme ce controlul dinamic a amortizoarelor, cat si directia M sport sunt disponibile optional. Estetica se incadreaza in noul vizual al marcii, ceea ce nu elimina riscul de confunda cateodata X1 cu X3, daca sunt privite, rapid, din fata. Sunt disponibile 10 culori pentru caroserie si patru linii de echipare, ce pot fi alese in momentul configurarii masinii. Ca detaliu, nuantele aln si negru sunt gratuite, pentru restul culorilor trebuind sa suplimentati bugetul. 

Organizarea interioara se aseamana oarecum cu cea din Seria 2 Active Tourer, ce foloseste aceeasi platforma. Cel mai vizibil detaliu in acest sens se observa la plansa de bord, care adopta o arhitectura in trepte a comenzilor de pe consola centrala. De unde si pozitionarea mai joasa si mai indepartata de pasagerii din fata a suporturilor pentru bauturi. Materialele sunt in general de calitate, dar se regasesc si plastice tari in partea inferioara a bordului si usilor. Cum aceasta generatie primeste in premiera Head Up display, este foarte bine ca nu s-a preluat, la randul sau, si solutia cu ecran escamotabil, folosindu-se proiectia pe parbriz, ca la restul modelelelor BMW. Functia Head Up display este inclusa in pachetul optional ConnectedDrive Plus (659 euro), care mai contine alarma, sistem de incarcare wireless pentru telefon si navigatie plus.

Dezvoltarea pe verticala a caroseriei si pozitionarea transversala a motorului conduc la un castig vizibil de spatiu in habitaclu. Chiar daca ampatamentul este mai mic comparativ cu vechiul X1, spatiul pentru picioare la locurile posterioare a crescut cu 37 mm in configuratie standard si cu pana la 66 mm daca se comanda bancheta culisabila fata/spate (359 euro). In acest caz, volumul portbagajului poate varia intre 505 si 630 litri, cu un maximum de 1550 litri cu bancheta rabatata. Fata de vechea generatie s-a schimbat si pozitia scaunelor, semnificativ mai inalta (+37 mm fata, +66 mm spate), astfel ca noul model va fi perceput inclusiv de la volan mai aproape de un SUV. 

Un X cu valente in afara asfaltului

Sistemul xDrive  a primit la randu-i un upgrade, dar acum trebuie avut in vedere ca marea majoritate a timpului rotile motoare sunt cele fata, puntea spate intrand in actiune atunci cand este nevoie si putand primi chiar pana la 100% din cuplu. Rezulta un comportament mai degraba reactiv decat proactiv, cel putin in momentele in care se merge mai sportiv. Per ansamblu, fenomenul subvirator este aproape absent, dar tocmai datorita sistemului xDrive, pe care il recomand 100% avand in vedere ca garda la sol, de 18 cm, permite accesul in zone mai denivelate. Cu suspensie adaptiva (513 euro) si jante de 18 inci, X1 nu se simte rigid, amortizand silentios la trecerea peste protuberantele mai incisive ale asfaltului. Directia este izolata complet de fenomene parazite, gen torque steer, datorita sistemului xDrive, iar la randul sau este echilibrata si consistenta. Insa nu la fel de comunicativa ca in cazul vechiului X1, ce folosea o servoasistare hidraulica, fata de cea actuala, electrica.

Derivat din tractiune fata, ramane un BMW 100%

Motorul de 2 litri, ce dezvolta 190 CP/4.000 rpm si 400 Nm/1.750 – 2.500 rpm conlucreaza impecabil cu transmisia Aisin cu opt rapoarte, ceea ce nu va induce timpi morti intre schimbarile de treapta, ori delay la turatii joase. In modul Comfort ai totul la o setare potrivita pentru ca masina sa fie si confortabila, dar si suficient de reactiva in  majoritatea cazurilor. Pentru un plus de rapiditate, spre exemplu la o depasire, este suficient sa tragi spre stanga levierul de viteze, in modul Sport al cutiei si automat va urma retrogradarea. Sau, o alta metoda la indemana, aceeasi retrogradare se face de la padela din spatele volanului.

Modul Sport al sasiului si sistemului motopropulsor rigidizeaza suspensia si asistarea directie, aducand o sensibilitate mai mare la apasarea pedalei de acceleratie. Coroborata cu “poarta” sportiva a transmisie, va face din X1 un SUV rapid, cu reactii precise, ce comunica foarte multa siguranta soferului. Cine spune ca un Seria 3 xDrive poate merge acolo unde merge si un X1 integral se insala, pentru ca garda la sol si consolele mai scurte aduc o mare diferenta. Din punctul meu de vedere, BMW X1 este un SUV magistral, fiind compacft, spatios, rapid si economic (consumul in test de 6,8 l/100 km, cu autostrada,  drumuri nationale, montane si forestiere).

Un X1 xDrive 20d are un pret de pornire de 42.126 euro, TVA inclus, suma la care se pot adauga lejer optionale de inca vreo 20.000 de euro, precum la modelul din test, al carui pret final ajunge la 63.557 euro. Printre echipamentele adaugate as mentiona directia M Sport (256 euro), faruri adaptive LED (513 euro), traopa panoramica (1.281 euro), volan incalzit (195 euro), senzori de parcare fata/spate (359 euro). 

Share

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373