
De multa vreme nu am mai mers cu o masina dupa care sa intoarca atata lume capul. De la pustani de liceu si pana la domni venerabili, privirile atintite asupra lui Citroen AMI au confirmat ca francezii au facut ceea ce trebuie. Pe scurt, si-au folosit inventivitatea, care ii caracterizeaza de altfel dintotdeauna, pentru a propune un cvadriciclu simpatic si perfect adaptat nevoilor de mobilitate urbana.

Cu doar 2,41 metri lungime, aceasta masinuta – care se poate conduce de la 16 ani si nu trebuie inmatriculata la politie, ci la primarie – isi face perfect treaba pentru care a fost gandita: autonomie electrica de 75 km, manevrabilitate excelenta, costuri infime de exploatare. De altfel, cu programul Rabla Plus costa putin sub 5.000 de euro, cu TVA inclus. Atentie, deocamdata se poate achiziona doar pe firma, intr-un pachet de mimim trei exemplare.
Mic si cu personalitate
Este cu fata sau cu spatele? Asta este intrebarea pe care subconstientul meu si-a pus-o de cateva ori. Pentru a diminua costurile de productie, AMI foloseste panouri identice pentru partea frontala si posterioara, diferind doar stopurile si farurile, respectiv parbrizul si luneta. Si lateralul pare simetric, pentru ca, in principiu, aproape ca asa si este. Portierele sunt similare, dar ancorate diferit, pentru ca a soferului se deschide invers, culisand in jurul montantului B. Totul este foarte simplu si simplist, avand in vedere ca incuierea si descuierea masinii se face cu o cheie clasica, iar pentru contact exista o alta.
Daca ne uitam cu atentie la masina, practic sectiunea superioara este aproape exclusiv vitrata, ceea ce inseamna ca de la volan vizibilitatea este excelenta. Evident ca nu sunt senzori de parcare, pentru ca nu e nevoie. AMI este atat de micut si manevrabil (diametru de bracaj de doar 7,2 metri), incat se intoarce dintr-o miscare acolo unde restul masinilor intorc din trei miscari. Nu mai zic de faptul ca pana mi-am resetat reperele, am trecut pe langa multe locuri de parcare ce mi se pareau imposibil de accesat. Insa aveam sa descopar ca pot parca AMI in niste spatii atat de mici, incat coboram din masina si nu imi venea sa cred.
Solutii simple, atmosfera cool
De la deschiderea interioara a portierelor – prin tragerea unei chingi -. la reglajul manual al oglinzilor exterioare si rabatarea geamurilor intocmai ca la un compartiment al unui vagon de tren, AMI surprinde placut. Este genul de masina care ofera ceea ce arata, iar pentru scopul ei conteaza cel mai mult. Fara airbag-uri, fara sisteme de asistenta a condusului, cu doar trei butoane fizice (doua pentru climatizare si unul pentru avarie) si un port USB, habitaclul pare foarte mare.
Si de altfel chiar asa si este, pentru ca mare parte din amprenta masinii la sol a fost alocata cabinei. Scaunele, turnate din plastic, cu perne moi aplicate pe sezut si spatar, sunt confortabile pentru deplasarile urbane si pot culisa pe o distanta mare, astfel ca si o persoana de 1,80 – 1,85 metri inaltime are loc suficient. La cap nici nu se pune problema, pentru ca inaltimea interioara este mult mai mare decat intr-o masina conventionala. La baza parbrizului este o adevarata zona de depozitare, configurabila cu ajutorul unor spatioare si compartimente de plastic, care se pot scoate, daca se doreste.
La picioarele pasagerului din dreapta, in zona mediana Citroen a prevazut o zona dedicata unui mic geamant sau geanta mai mare. Materialul care domina interiorul este plasticul, nici nu avea cum sa fie altfel, iar pe alocuri elementele portocalii mai anima atmosfera.

Usor de condus, autonomie corecta
AMI are un motor electric de 8 CP si o baterie de 5,5 kWh, care se incarca doar la priza casnica si ofera o autonomie maxima de 75 km. De altfel, cablul se afla in partea dreapta, infasurat in interiorul montantului B, solutie asemanator aparaturii casnice. Am si incarcat masina acasa, iar in doua ore nivelul bateriei a urcat de la aproximativ 25% pana spre 85%. Citroen anunta trei ore pentru o incarcare completa.
Cele trei butoane ale transmisiei se afla in stanga scaunului soferului, iar viteza maxima de 45 km/h se atinge foarte repede. Poate parea o viteza mica, dar in mediul urban este de ajuns pentru a te descurca in aglomeratie. Mai ales ca demarajul pana la aceasta viteza se face repede si iti ofera timp sa schimbi banda sau sa te incadrezi pe directia dorita fara probleme. Experienta de condus o pot asemana cu a unui cart ceva mai mare, directia fiind directa si insonorizarea redusa.
Solutie de mobilitate
Cu cat metropolelele devin mai aglomerate, locurile de parcare mai putine si ambuteiajele mai mari, cu atat masini de genul lui AMI isi gasesc teritoriul potrivit. Acest mic Citroen poate fi solutia ideala pentru noua generatie de tineri, ori pentru persoanele active, care vor mobilitate urbana si gandesc ecologic. Din punct de vedere al costurilor de exploatare si incarcare, un AMI sta excelent, iar simplitatea conceptului si punerea in practica a ideii sunt facute cu inventivitatea tipica Citroen. Deja masina a intrat in diferite flote in Europa, ba chiar si pe o insula greceasca, despre care puteti citi aici. Viitorul este electric, iar AMI vine la momentul potrivit, asa cum legendarul 2CV a facut furori la aparitia sa.