Stiri

Analiza: Ce producatori auto castiga din redeschiderea comertului cu Iranul

De 26 noiembrie 2013No Comments

Iranul se regaseste sub un embargou al marilor puteri, cauzat de continuarea programului nuclear in al statului islamic. Ieri, 25 noiembrie, a fost semnat la Geneva un acord intre reprezentantii Teheranului si sase mari puteri ale lumii, printre care SUA si aliatii sai vest-europeni.

Acest acord va aduce o relaxare a embargoului in domeniile auto, petrochimie, aviatie, aur si asigurari pentru transporturi petroliere. In fapt, acordul va aduce beneficii unor companii care exportau automobile in Iran sau care contractau transportarea petrolului iranian. In schimb, Iranul poate exporta sub anumite limite petrol in unele tari.

Chiar daca acordul va fi restrictionat la activitati comerciale, pentru ca embargoul din industriile petroliere si bancare ramane in picioare, este un prim pas catre intoarcerea Iranului in economia mondiala. Cei mai fericiti de acest acord sunt francezii de la Peugeot, care s-au declarat entuziasti de redeschiderea pietii iraniene atat pentru masini noi cat si pentru piese si componente.  Scaderea sanctiunilor va aduce un castig imediat si celor de la Kia, care detineau o piata de desfacere importanta in Iran.

Peugeot, spre exemplu, a vandut in 2011 un numar de 457.900 de unitati. Puterile occidentale si Statele Unite mai ales spera ca acest acord va duce la scaderea pretului mondial al petrolului, Iranul fiind unul dintre cei mai puternici membri OPEC. Totusi, David Cohen, secretar de stat pe probleme de terorism si inteligenta financiara spune: „Nu se va deschide un sezon prielnic afacerilor in Iran”.

Iranul a acceptat in schimb ca programul lor de imbunatatire a uraniului sa fie verificat de inspectorii ONU iar programul nuclear sa cunoasca o dezvoltare mai lenta. Toate acestea vin la mai putin de o saptamana de la discursul oficial al ayatollahului Khamenei, liderul suprem al Iranului, care a reiterat dreptul nuclear al statului islamic si a declarat, in fata a sute de mii de sustinatori, moarte Statelor Unite ale Americii si Israelului. 

Share

Leave a Reply

11 + 11 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373