Tehnologie

Android in masina cu Parrot Asteroid Smart

De 5 iunie 2015iulie 21st, 2015No Comments

Sistemele multimedia dedicate automobilelor sunt din ce in ce mai sofisticate si includ din ce in ce mai multe functii, exact ca telefoanele mobile, asadar aparitia unei unitati care sa le includa pe toate era doar o chestiune de timp.

Parrot Asteroid Smart combina sistemul de operare Android 2.3 cu o unitate 2DIN ce poate fi montata pe orice automobil care suporta acest standard, oferind practic toate facilitatile unui smartphone adaptate pentru a fi utilizate in masina.

Android a inceput implementarea propriului sistem denumit „Android Auto”, asadar care sunt avantajele unitatii Parrot si, mai important, se justifica pretul de 2500 de lei?

Cum functioneaza

Spre deosebire de Android Auto, care este in esenta doar o interfata optimizata pentru masina a telefonului mobil, Parrot Asteroid Smart are un sistem de operare instalat si poate functiona si fara a avea un telefon mobil conectat. Cele patru mufe USB permit conectarea oricarui dispozitiv audio, de la un simplu stick USB pana la un dongle 3G, ceea ce inseamna ca sistemul multimedia poate beneficia de propria conexiune la internet.

Prin Bluetooth pot fi conectate simultan doua telefoane mobile, o functi destul de rar intalnita, iar lista posibilitatilor de a asculta muzica pe acest device incluzand practit toate variantele posibile, de la conexiunea Line In aflata pe spatele unitatii, cele 4 mufe USB, Bluetooth 3.0 si pana la compatibilitatea IPhone/iPod si chiar online radio.

Singurul lucru care lipseste este un cititor CD/DVD. Desi nu consideram prezenta lui o necesitate, un card SD poatand inmagazina usor toata colectia de fisiere MP3, suntem convinsi ca exista multi adepti ai stilului „clasic” de a asculta muzica.

Sistemul de operare Android 2.3 este destul de vechi, dar in contextul de fata acest lucru nu are prea mare importanta, singurul magazin find pus la dispozitie de Parrot, cu aplicatii optimizate pentru utilizarea in masina.  Lista acestora este mult mai mica fata de ce putem gasi in magazinul nativ Android, dar aplicatiile esentiale pentru un sistem auto sunt acoperite.

Pe ecranul de 6,2 inci pot fi afisate informatiile meteo in functie de locatie si este disponibil chiar si un browser de internet. Evident, avem la dispozitie aplicatii ca Google Maps si Waze, iar cine doreste poate achizitiona o suita de la TomTom sau iGo in valoare de 70-80 de euro pentru care primiti hartile pentru toata Europa.

Interfata este intuitiva si rapida, neexistand timpi morti in operare. Singurul moment cand va trebui sa astepti aproximativ 30 de secunde fiind la prima pornire, cand este pus contactul. O pauza mai scurta nu va reseta sistemul, caz in care pornirea este mult mai rapida, dar daca lasi masin in parcare peste noapte va trebui sa o iei de la capat.

Cum se conecteaza

Lipsa unitatii DVD a permis construirea unei unitati de dimensiuni compacte, care poate fi montata chiar si pe modelele care nu au foarte mult loc in spatele bordului. Cititorul pentru cadruri SD se afla in partea frontala, restul conexiunilor aflandu-se pe spatele unitatii. Aici poate fi conectata si o camera video pentru mersul cu spatele, neinclusa in pachet.

Actualizarea hartilor si a aplicatiilor se poate face si cu ajutorul conexiunii Wi-Fi daca nu dispui de un abonament de date „generos” sau pur si simplu vrei sa faci economie. Parrot Asteroid Smart va prelua agenda din telefonul mobil, asdar acesta poate fi operat doar prin interfata sistemului. Camanda vocala, desi prezenta in sistem, este aproape inutila avand o rata de succes foarte mica.

Parrot Asteroid Smart dispune de o antena GPS separata ce va asigura o receptie mai buna a semalului fata de un tehefon mobil montat intr-un suport auto, iar pentru o mai buna receptie audio in timpul convorbirilor telefonice Parrot  recomanda montarea celor doua microfoane in dreptul parasolarului soferului.

Cat costa

Singurul dezavantaj pentru Parrot Asteroid Smart este pretul de 2500 de lei, desi este mai accesibil decat majoritatea sistemelor GPS oferite de constructorii de automobile. Functiile incluse ar putea justifica suma, dar multe dintre ele nu sunt utile, cum ar fi aplicatia Facebook sau browserul de interent. Daca nu vrei neaparat functia GPS integrata in sistemul multimedia, atunci poti gasi un sistem audio performant cu Bluetooth la un pret mult mai bun chiar de la Parrot, si poti folosi telefonul mobil pentru navigatie.

{gallery}Parrot Asteroid Smart{/gallery}

Share

Leave a Reply

two × 2 =