HighlightStiri

Aston Martin a prezentat noul V6 produs in-house

De 24 martie 2020No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Este primul motor al marcii produs complet in-house, din 1968 si pana in prezent. V6-le turbo de 3 litri are nume de cod TM01 dupa Tadek Marek, un inginer faimos care a lucrat la Aston Martin in anii 50’ – 60’. Noul propuslor va fi folosit in premiera pe viitorul model Valhalla, programat pentru lansare in 2022. Una dintre cerintele principale ale proiectului a fost posibilitatea de electrificare.. Aston Martin lucreaza deja la o noua gama de sisteme hibrid si plug-in hibrid, care vor transforma acest V6 in cel mai puternic motor din gama. Valorile de putere si cuplu vor varia in functie de modelul si versiunea pe care va fi montat noul agregat.

Experienta acumulata la crearea lui Valkyrie – primul supercar cu motor central al marcii – a fost aplicata si in cazul acestui proiect. Astfel, s-a luat decizia de a dezvolta o configuratie “hot V”, mai precis sistemul turbo fiind pozitionat intre cele doua linii de cilindri. Rezulta un motor foarte compact, care poate fi montat atat in fata, cat si central, avand o masa proprie mai mica de 200 kg. In cazul lui Valhalla, noul V6 va fi pozitionat in spatele soferului, fiind echipat cu un  sistem de ungere cu carter uscat, ce garanteaza cel mai coborat centru de gravitatie posibil. 

Aceasta solutie va oferi o lubrifiere foarte buna in conditii de rulare la limita pe portiuni sinuoase. Fiind anuntat drept cel mai puternic motor al marcii, inseamna ca va dezvolta mai mult de 725 CP, cat are acum Aston Martin DBS Superleggera. Chiar si in aceste conditii de ultraperformanta, noul V6 este proiectat sa respecte norma Euro 7.

Share

Leave a Reply

fourteen + 16 =