
Noul Qashqai este o masina pe care am asteptat-o cu mare interes. Pe de o parte pentru a vedea daca sub noul design se gaseste aceeasi functionalitate, iar pe de alta parte pentru ca noul design reuseste sa faca dintr-un “banal” SUV o masina dupa care intorci capul.
In 2007, Nissan lansa prima generatie Qashqai, care a starnit interesul tuturor in principal din cauza numelui, dar care si-a aratat foarte repede si calitatile practice. Daca putem reprosa ceva acestui model, am arata in primul rand catre lipsa elegantei din formele caroseriei, lucru care a fost rectificat cat se poate de bine de noul Qashqai.
Design / Confort
Nu e nevoie sa te apropii prea mult de noul model pentru a vedea ca designul este total diferit, noua linie adoptata de constructorul japonez fiind mult mai atent studiata si mai moderna, reusund sa se apropie de segmentul premium.
Evident, Nissan spera sa reediteze cu noul model succesul de care s-a bucurat prima generatie Qashqai, drept pentru care nu a lasat nici un detaliu la voia intamplarii, iar acest lucru se simte.
Fiind cu 49 mm mai lung, mai lat si cu inaltimea micsorata cu 15 mm, liniile simple ale lui Qashqai inspira putere si dinamism. Elementele cromate ale caroseriei joaca un rol important in crearea acestei imagini, insa marea lor majoritate se gasesc pe lista dotarilor optionale.
Surpriza placuta pe care o ai cand vezi masina pentru prima oara se continua si in habitaclu, unde esti intampinat de materiale placute la atingere si de o ambiata relaxanta data de tapiteria in doua culori si, nu in ultimul rand, de plafonul panoramic care se intinde pana aproape in dreptul portbagajului. Pentru cei aflati pe locurile din fata nu va conta asa de mult, insa pasagerii de pe bancheta vor fi incantati, mai ales daca aveti copii.
Fiind un model complet nou, ergonomia plansei de bord este schimbata fata de vechea generatie, insa vei gasi foarte usor orice setare, butoanele fiind grupate dupa functii si pozitionate intuitiv. La baza consolei se afla butonul care actioneaza frana de mana electrica, elegant atat pentru usurinta in folosire, cat si pentru aspectul consolei centrale care este mai “aerisita”.
Instalatia multimedia cu navigatie beneficiaza de un ecran generos montat in consola centrala, ecran care este folosit si de camera pentru mersul cu spatele. Aceasta, impreuna cu senzorii de parcare, s-au dovedit a fi de un real folos in spatii stramte, deoarece linia caroseriei nu ofera o vizibilitate foarte buna in spate.
Motor / Cutie de viteze
Gama de motoare a noului Qashqi nu este mare, insa acopera teoretic toate nevoiele unei familii. Propulsoarele diesel sunt in numar de doua, 1,5 dCi de 110 CP si modelul testat de noi 1.6 dCi de 130 CP. Pe hartie puterea nu impresioneaza, insa in utilizarea zilnica rar am intalnit situatii cand am fi avut nevoie de mai multi cai putere gratie unei cutii de viteze foarte bine etajate si a unei mase totale relativ mici, de 1.595 kg. Cele sase trepte se selecteaza foarte usor, iar cursa scurta a manetei face ca schimbarea treptelor sa nu fie o problema pentru nimemi.
Tractiunea se realizeaza in mod normal pe puntea din fata, insa cea spate poate fi cuplata automat atunci cand sistemul detecteaza pierderea aderentei. Ecranul multifunctional situat intre cele doua cadrane din bord afiseaza un grafic cu raportul fata/spate al treactiunii, insa in afara de acesta soferul nu va mai fi „deranjat” de alte butoane sau setari de care sa se ocupe. Situatiile mai dificile pot fi depasite cu ajutorul putonului „4X4 Lock” pozitionat in partea stanga a plansei de bord, care blocheza repartizarea cuplului 50/50% pe cele doua punti. Totusi, Qashqai iti va indica inca de la inceput ca nu este o masina de teren prin spoilerul destul de coborat care va lua contact cu solul daca terenul este ceva mai denivelat. Este, daca vreti, un sistem de alarma care te atentioneaza sonor ca te-ai aventurat prea departe.
Dinamica / Performante
Cum spuneam, cei 130 CP se descurca foarte bine in marea majoritate a situatiilor, de la agilitatea necesara in traficul urban, pana la depasirile efectuate pe autostrada. Performantele anuntate de constructor sunt rezonabile pentru un crossover de familie, adica o viteza maxima de 190 km/h si un demaraj pana la 100 km/h de 10,5 secunde. Partea cea mai interesanta este insa valoarea consumul de combustibil. Nissan anunta un consum extraurban de 4,5 l/100 km/h, iar valoarea reala afisata de computerul de bord in timpul testului fiind foarte aproape de aceasta, fara sa ne propunem obtinera unui consum cat mai mic.
Comportamentul masinii pe viraje este bun avand in vedere inaltimea si greutatea, de mare ajutor fiind anvelopele cu talon mic, dar si suspensia mai dura.
Concluzie
Noul Nissan Qashqai a evoluat fata de vechea generatie din toate puctele de vedere, insa cea mai importanta schimbare este cea de design.
Pretul de plecare pentru motorul diesel de 1,6 litri in combinatie cu tractiunea integrala este de 24.890 de euro, versiunea superioara, Tekna, trecand cu putin pragul celor 30.000 de euro, mai exact 31.090 euro.
Avantajele pe care se bazeaza noul Qashqai sunt designul, confortul si pretul mic de exploatare. Din pacate, cei care-si doresc mai mult de 130 CP vor trebui sa se orienteze catre alte modele, la fel si cei care vor sa aibă tractiune integrala in combinatie cu o cutie de viteze automata, Qasqai oferind transmisia automata doar pentru versiunile cu doua roti motrice.
Experienta Nissan si succesul generatiei precedente vor oferi un avans considerabil noului Qashqai in fata concurentei, care in caest segment este foarte bine pusa la punct.
{gallery}Test Nissan Qashqai{/gallery}