HighlightStiri

Bani europeni pentru productia de baterii

De 10 decembrie 2019No Comments

Comisia Europeana a aprobat un ajutor de stat in valoare totala de 3,2 miliarde euro pentru constructia de fabrici producatoare de baterii, in sapte tari europene. „Productia de baterii este de interes strategic pentru economia si societatea noastra, avand in vedere potentialul sau in ceea ce priveste mobilitatea si energia curata, crearea unor locuri de munca, sustenablitatea si competitivitatea” a declarat comisarul european Margrethe Vestager.

Banii respectivi vor fi investiti in patru activitati principale: materiale avansate, module si celule, sisteme de acumulatori si reciclarea acumulatorilor. Aproape jumatate din acesti bani vor fi absorbiti de Germania (1,25 miliarde euro), pentru sustinerea unui proiect prezentat de BMW, BASF si Varta. Franta va atrage 960 de milioane euro, iar Italia 570 milioane euro (aici fiind interesate Solvay, Endurance, Faam, Enel X si Kaitek). Urmeaza, in ordinea marimii sumelor, Polonia (240 milioane), Belgia (80 de milioane), Suedia (50 de milioane) si Finlanda (30 milioane). In total sunt 17 companii care participa direct la acest program.

Un prim rezultat al acestei decizii la nivel european este accelerarea realizarii unui joint veture intre Opel si compania SAFT (parte a consortiului petrolier Total), care presupune demararea productiei de baterii la Kaiserlautern.

Share

Leave a Reply

five × five =