Blog

Benzina pe datorie

De 27 iunie 2012No Comments

Bucata aceea de plastic cu banda magnetica intr-o parte este motivul principal pentru care creditul a capatat alta semnificatie, si ne da o libertate care este folosita gresit.

Nu avem nevoie de nici un jurnal de stiri care sa ne spuna ca nu stam prea bine cu economia, si ca suntem cam saraci. O stim si o simtim cu totii prea bine. Insa saracia asta are si ea mai multe trepte si, credeam eu, ca am urcat, noi ca popor, destul de multe dintre ele pentru a depasi stadiul de credit cu buletinul pentru a lua o masina de spalat. Sa pare insa ca metodele de a stoarce chiar si ultimul banut pe care il mai avem nu au limite, si nici cei care le aplica.

Stand linistit, asa cum va spuneam, cu gandul ca de acum suntem tara europeana, am primit un mail cu o oferta care m-a lasat cu gura cascata la propriu. Dupa un timp mi-am adus aminte ca trebuie sa respir totusi, timp in care reciteam textul sperand ca nu vad eu bine.

Pe scurt, mailul imi propunea sa cumpar benzina in rate. Nu e o gluma! Nu vreau sa fac reclama nimanui de nici un fel, probabil ca unii dintre voi ati primit la randul vostru acest mail, deoarece vorbim despre cel mai popular card de credit din Romania, dar am realizat faptul ca pretul benzinei a ajuns la valoarea la care plinul poate fi motiv sa faci un credit, daca tinem cont ca reprezinta aproximativ 15% din valoarea salariului mediu pe economie.

Asta ar fi una. O alta chestiune care m-a frapat a fost felul in care acel mail incerca sa ma convinga sa fac plinul in rate. Textul suna cam asa: „Alimentezi si conduci linistit”. Cum adica sa conduc linistit? Tocmai am bagat benzina in rate pentru ca sunt prea sarac sa platesc un plin cu banii jos. Asta nu este un motiv de liniste, credeti-ma. Ca sa nu ne deprimam de tot, suntem bombardati, nu numai la stiri, cu „cazuri” ale unor oameni mai saraci si care au avut si ghinion pe deasupra, ca la sfarsitul zilei sa apreciem ca suntem in viata.

Recunosc ca nu m-as fi gandit niciodata sa fac plinul „in rate”, dar iata ca s-au gandit altii pentru mine si acum imi spun ce sa fac si cum sa ma simt. Pe voi nu va deranjeaza textele de genul „Cumpara acum…”, „Pret soc, stoc limitat” sau „Nu rata ocazia…”? Asta este, suntem o societate de consum care traieste pe datorie.

Share

Leave a Reply

five × 2 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373