ElectricStiri

BMW iX lansat in Romania la Insitutul ELI-NP de la Magurele

De 12 august 2021august 19th, 2021No Comments
; ; ; ; ; ; ;

Prezentarea noului BMW iX a avut loc chiar in sala experimentala unde s-a masurat cel mai puternic impuls laser din lume. Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physic (ELI-NP) este unul dintre cele mai importante centre de cercetare de pe glob. A fost dezvoltat la Magurele in cadrul institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Proiectul dispune de doua sisteme care dezvolta cele mai puternice impulsuri laser din lume, cu o putere masurata de 10 PW (10 milioane de miliarde Watt) fiecare, echivalentul a 10% din puterea soarelui care ajunge pe Pamant.

Inclusiv cladirea care gazduieste proiectul este una a suprelativelor pentru a permite functionarea perfecta a sistemului laser. Temperatura este reglata cu precizie printr-un sistem de 1.080 pompe de caldura, in timp ce planeitatea ansamblului laserilor de mare putere si ale aranjamentelor experimentale este asigurata printr-o placa de beton de 120.000 tone, asezata pe aproximativ 1.000 de amortizoare si arcuri, acestea fiind doar cateva repere ale unui proiect de constructie cu adevarat impresionant.

Un spectacol de lumini, proiectii 3D mapping si o coloana sonora speciala au evocat ideea unui accelerator de particule sau un impuls LASER, cu BMW iX amplasat in spatiul central. Schema de culori a proiectiei a imprumutat elemente din lumina de interior a noului model, in timp ce reprezentarea grafica in sistemul BMW iDrive a asistentului Personal Inteligent s-a regasit in proiectia show-ului.

Coloana sonora, a folosit elemente din sunetul de rulare BMW iX, creat de echipa BMW i, coordonata de sound designerul Renzo Vitale, in colaborare cu faimosul compozitor Hans Zimmer, iar pentru prezentarea noului model, narata de Irina Sibistianu, soundtrack-ul a fost creat special de Electric Brother. Proiectul a fost organizat de studioul de arta si tehnologie „H3 Creative Tech„, in timp ce proiectia sofisticata 3D mapping a fost asigurata de „Les Atelier Nomad”, cu doua proiectoare de mare putere de 30000 Lumen si rezolutie 4K instalate de Silviu Bratosin.

BMW iX foloseste o platforma de calcul de 20 de ori mai puternica decat a unui automobil conventional, fiind primul automobil care vine cu un sistem radar fata, cu o raza de functionare de 300 m, aproape dublu fata de standardul industriei actuale, si, fara precedent, cu functionare pe niveluri orizontale. O alta premiera pentru industrie este camera video frontala, cu rezolutie de 8 MP pentru sistemul de senzori. In total, pachetul de senzori dispune de cinci camere video, cinci senzori radar si 12 senzori ultrasunet.

Noul model este deja disponibil pentru comenzi cu un pret de inceput de 78.838 euro, cu TVA inclus pentru iX xDrive40, pret fara programul Rabla Plus. Livrarile vor incepe in Romania pana la finalul acestui an. Mai multe informatii tehnice despre BMW iX gasiti in articolul nostru de aici.

Share