Stiri

BMW iX5 Hydrogen concept va fi aratat in septembrie la IAA München

De 17 august 2021No Comments
; ; ; ; ; ; ;

Salonul Auto german, IAA Mobility 2021, ce va avea loc la inceputul lunii septembrie la Munchen, este locul unde BMW va expune studiul iX5 Hydrogen. Acesta combina tehnologia pilei de combustie cu BMW eDrive de generatia a cincea. Sistemul de propulsie foloseste hidrogenul drept combustibil, transformandu-l in electricitate intr-o pila de combustie – furnizand o putere electrica de pana la 170 CP, cu vapori de apa ca singura emisie.

Motorul electric a fost dezvoltat din tehnologia BMW eDrive, iar in fazele de coasting (decuplarea si oprirea motorului), in timpul franei de motor si franare, serveste ca generator, alimentand energia intr-o baterie de putere. Energia stocata in aceasta baterie de putere este utilizata, de asemenea, pentru condusul sportiv – oferind o putere a sistemului de 374 CP.

Hidrogenul necesar pentru alimentarea pilei de combustie este stocat in doua rezervoare de 700 bar, din plastic armat cu fibra de carbon (CFRP), care impreuna contin aproape sase kilograme de hidrogen. „Umplerea rezervoarelor de hidrogen dureaza doar trei-patru minute – deci nu exista limite pentru utilizarea BMW iX5 Hydrogen pe distante lungi, cu doar cateva opriri scurte intre ele”, explica Juergen Guldner, director BMW Group pentru tehnologia Pilei de Combustie cu Hidrogen si Proiecte de Vehicule.

Ca si elemente de design specifice lui iX5 Hydrogen se pot enumera: bordura interioara a grilei, insertiile din jantele aerodinamice de 22 de toli si accesoriile din portiunea exterioara a difuzorului spate, toate in culoarea BMW i Blue, plus insertiile tip mesh care acopera prizele de aer de racire din partea frontala, precum si difuzorul spate. Jantele cu design aeerodinamic ale BMW iX5 Hydrogen sunt echipate cu anvelope produse durabil, din cauciuc natural si celofibre.

Materiile prime pentru aceasta sunt extrase in conformitate cu standardele organizatiei independente Forest Stewardship Council (FSC). BMW Group este primul producator auto din lume care foloseste anvelope Pirelli fabricate exclusiv din cauciuc natural certificat si celofibre pe baza de lemn in automobilele sale de productie. O serie mica de modele iX5 Hydrogen, dezvoltata pe baza BMW X5, va fi utilizata in scopuri demonstrative si de testare de la sfarsitul anului viitor.

Share