HighlightStiriTehnologie

BMW lanseaza anul acesta noua generatie a sistemului iDrive

De 12 ianuarie 2021ianuarie 14th, 2021No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ;

La 20 de ani distanta de momentul in care BMW Seria 7 oferea in premiera sistemul BMW iDrive – nemtii anunta in cadrul CES 2021  urmatorul capitol al tehnologiei lor de afisare si operare. BMW iX, care va fi lansat anul acesta, este modelul desemnat sa introduca noua generatie a sistemului, care va fi complet digitalizat.

Inceputul, in 2001

Acum 20 de ani, noul BMW Seria 7 schimba dramatic modul de utilizare al automobillui, curatand cockpitul de numarul tot mai mare de butoane si comenzi. In locul lor a aparut un ecran color in panoul de instrumente (displayul central) si un buton rotativ pe consola centrala (controlerul iDrive).

Acest sistem multifunctional a permis conducatorilor sa acceseze un numar mare de setari ale automobilului, functii de divertisment, navigatie si telecomunicatii cu un singur instrument de operare. In plus, BMW Seria 7 a fost primul automobil care a oferit tehnologie de control vocal, care a permis activarea functiilor selectate folosind comenzi vocale.

Evolutia tehnologiei

BMW a perfectionat continuu sistemul iDrive, o etapa importanta fiind introducerea „butoanelor favorite” pentru acces direct a unor functii preselectate. Pentru o usurinta mai mare in utilizare, aceste butoane folosesc suprafete capacitive, care previzualizau functiile de pe displayul central. Este suficient ca utilizatorul sa atinga un buton favorit si functia salvata este afisata pe ecran. Ca urmator pas au aparut butoane de selectie directa a meniurilor principale si controler-ul iDrive cu suprafata tactila care permite utilizatorului sa introduca caractere direct. 2015 a adus aparitia displayului central cu control tactil, din nou la BMW Seria 7.

Servicii digitale in masina

BMW iDrive a pregatit calea si pentru introducerea serviciilor digitale, care au permis o evolutie importanta a relatiei dintre utilizator si automobil. Prima etapa de dezvoltare a sistemului a adus serviciul BMW Online in modelele BMW. Integrarea motorului de cautare Google a urmat in 2007, inainte ca, anul urmator, BMW sa devina primul producator de automobile din lume care a introdus accesul nelimitat la internet in masina.

Ca raspuns la boomul smartphone-urilor – si la aplicatiile digitale dezvoltate special pentru acestea -, aplicatiile de la terti descarcate pe telefonul mobil au putut fi integrate si ele in sistemul de operare BMW iDrive din 2012, o alta premiera mondiala importanta.

Inteligenta digitala

Un nou sistem de control vocal, bazat acum online, a avut premiera in 2018 odata cu noul BMW Seria 3. Asistentul Personal Inteligent BMW este un companion digital al carui set de competente poate fi extins constant. acesta este sustinut de software-ul modular si flexibil al sistemului de operare BMW 7 al automobilului, care ofera si baza pentru un alt serviciu important: Remote Software Upgrade (actualizarea de la distanta a software-ului) asigura ca modelul BMW dispuna de cea mai recenta tehnologie digitala si, de asemenea, permite ca functiile suplimentare sa fie integrate ulterior in automobil.

Share