Stiri

Bosch a initiat un curs de condus autonom la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

De 9 februarie 2018No Comments

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca a sarbatorit, la finalul lunii ianuarie, incheierea primei editii a cursului ”Tehnologia, dinamica si controlul masinilor autonome”. Proiectul a fost initiat de Bosch, lider global in furnizarea de tehnologii si servicii, in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatica si Calculatoare.

Cursul lansat la inceputul anului universitar 2017-2018, care se concentreaza pe conducerea autonoma si are ca scop familiarizarea studentilor pasionati de tehnologie cu domeniul conducerii autonome, reprezinta una dintre primele initiative de acest gen din tara.

Pe parcursul a 13 cursuri si 13 laboratoare, studentii au avut ocazia sa lucreze, sub indrumarea expertilor Bosch, cu tehnologii de ultima ora folosite in domeniul conducerii autonome si sa inteleaga principiile de baza ale acestor tehnologii.

Astfel, studentii din anul patru, inscrisi in program, si-au extins cunostintele in domenii precum fuziunea senzorilor, conectivitate, sau sisteme de directie. Aceste tehnologii inovatoare reprezinta bazele pe care se construiesc masinile viitorului, care vor contribui la un mediu mai sigur si vor creste siguranta si confortul la volan.

Bosch sustine pregatirea practica a studentilor pentru o cariera de succes

Necesitatea corelarii ofertei educationale la cerintele actuale ale industriei constituie o tema de interes pentru reprezentantii mediului academic. Pe lânga diplomele de absolvire primite in cadrul evenimentului, studentii au interactionat indeaproape cu expertii Bosch. Ei au experimentat procesarea de imagini la bordul unui vehicul de teste si actiunea algoritmilor directiei asistate electric asupra volanului in cadrul unui simulator. In plus, inginerii Bosch au prezentat participantilor la eveniment proiecte de actualitate, ce contribuie la viitorul mobilitatii. ”Este foarte important ca studentii sa experimenteze, inca din facultate, tehnologia utilizata in conducerea autonoma, un domeniu care se dezvolta extrem de rapid si care este strâns conectat cu domeniul pe care il studiaza”, a spus Dr. Ionut Muntean, coordonatorul initiativei din cadrul companiei. ”Unul din obiectivele noastre a fost de a transmite studentilor modul in care pot pune in practica cunostintele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studiu, pentru a le „transforma” in produse”, a continuat Muntean.

Compania Bosch a lansat in 2017 un program de masterat in domeniul ingineriei electrice, cu un curriculum adaptat la cerintele actuale ale pietei. Masteratul a fost dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, impreuna cu fabrica Bosch de componente electronice auto din Jucu, in parteneriat Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. In acelasi timp, Bosch ofera sprijin financiar si mentorat tinerilor talentati in cadrul unor proiecte educationale, precum “Hour of Code”, “Kids in Tech”, unde copii din 250 de cluburi IT din regiuni mai putin dezvoltate ale tarii primesc acces la tehnologie digitala, sau “BattleLab Robotica” (Sumo Robotic), o competitie de roboti autonomi, capabili sa identifice si sa elimine de pe suprafata de joc robotul advers in competitii.

 

Share

Leave a Reply

eleven + ten =