Stiri

Bosch aduce vehiculele comerciale usoare pe sosele

De 10 septembrie 2018No Comments

Vehiculele comerciale usoare si camioanele de mare tonaj se strecoara prin centrele urbane, unde lipsa de zone de incarcare le obliga de multe ori sa parcheze pe doua locuri de parcare. Rezultatul: drumuri blocate, zgomot si un nivel ridicat al emisiilor.

In orasele din lumea intreaga acest lucru cauzeaza blocaje in trafic si alimenteaza discutiile privind anumite interdictii de circulatie. Si nu sunt afectate doar serviciile de livrari, ci si comerciantii si alte mici companii care se deplaseaza la clienti cu furgonetele.

Pentru a tine pasul cu aprovizionarea cu marfuri a oraselor, este inevitabila regandirea traficului de livrari”, a declarat Dr. Markus Heyn, membru in Consiliul de Administratie al Robert Bosch. Acesta este un obiectiv pe care Bosch doreste sa il indeplineasca prin noul sau sistem de propulsie electric pentru autovehiculele comerciale usoare. Primele autovehicule echipate cu acest sistem vor fi lansate in 2019.

Livrari silentioase

Deutsche Post a initiat deja schimbarea in ceea ce priveste livrarile urbane cu StreetScooter, care utilizeaza un sistem de conducere Bosch. Acum, Bosch face un pas inainte prin lansarea unui sistem de propulsie electric adecvat pentru majoritatea autovehiculelor utilizate pentru livrarea de marfuri. Ideea din spatele acestei campanii pentru electromobilitate este ca vehiculele comerciale usoare electrice sa acopere livrarile pe ultima suta de metri de la centrele de distributie la destinatari. Traseul cu opriri si porniri repetate pe care il implica livrarile reprezinta un domeniu in care autovehiculele electrice sunt deosebit de eficiente, deoarece pot recupera energia din franarile frecvente, fapt care le sporeste autonomia. Majoritatea rutelor de livrare presupun o distanta de sub 80 de kilometri pe zi, ce poate fi acoperita usor cu o singura incarcare a bateriei.

Bateriile autovehiculelor pot fi incarcate apoi in cursul noptii la garaj. Orice interdictie de circulatie care ar putea fi implementata in centrul  oraselor nu va afecta flotele de autovehicule electrice, deoarece nivelul de emisii generate de sistemele lor de propulsie este zero. Si nu doar in orase sunt dorite servicii de curierat si coletarie care asigura livrari economisind resurse. Pentru 61% dintre germani, un criteriu cheie in alegerea unui comerciant online este ca acesta sa livreze cu autovehicule electrice (sursa PwC). Un alt avantaj este faptul ca autovehiculele electrice fac mai putin zgomot, ceea ce ar trebui sa sporeasca si disponibilitatea oamenilor de a accepta livrarile mai tarziu seara. Acest lucru ar putea diminua traficul la orele de varf si oferi intervale de livrare mai flexibile. „Bosch aduce e-mobilitatea acolo unde chiar este necesara: livrarile urbane.”, a declarat Heyn.

Gata pentru piata de masa

Sunt disponibile doua versiuni ale sistemului de propulsie eCityTruck Bosch: cu si fara transmisie. Obiectivul este crearea unor solutii care sa fie integrate rapid si sa se adapteze cerintelor diferite ale producatorilor auto. Aceste solutii pentru sistemul de propulsie pot fi adaptate pentru autovehicule comerciale usoare care cantaresc de la doua la 7,5 tone, ceea ce le face adecvate pentru o mare parte a pietei de autovehicule comerciale. Cum? Vehiculele comerciale usoare sunt foarte des intalnite; aproximativ trei sferturi din numarul total de vehicule comerciale inmatriculate in Germania fac parte din aceasta clasa si segmentul este in continua crestere (sursa: Shell). „Sistemul de propulsie electric Bosch pentru vehicule comerciale are potentialul de a schimba aspectul traficului urban de livrari de marfuri. Pregatim vehiculele comerciale usoare electrice pentru piata de masa.”, a declarat Heyn. Cu noul sau concept eCityTruck pentru sistemul de propulsie, Bosch a combinat intr-o singura unitate componente multiple, cum ar fi motorul electric si electronica de putere. Acest lucru asigura o economie la nivelul pieselor, facand sistemul de propulsie nu doar mult mai eficient, ci si mult mai accesibil. Solutia ce poate fi integrata cu usurinta a scutit clientii de sarcina laborioasa de a dezvolta componente noi. Un alt avantaj oferit de solutia Bosch pentru producatorii auto, fie ca sunt nume consacrate sau noi jucatori pe piata, este faptul ca pot lansa autovehiculele repede pe piata.

Bosch ofera deja o solutie multifunctionala pentru autovehiculele de pasageri: e-axle, care scurteaza semnificativ perioada de dezvoltare a autovehiculelor. Prin extinderea portofoliului de produse cu vehiculele comerciale usoare, Bosch face un alt pas decisiv pentru sustinerea strategiilor de electrificare ale producatorilor auto.

Planurile Bosch de electrificare a autovehiculelor comerciale depasesc segmentul furgonetelor. Impreuna cu Nikola Motor Company, un start-up din S.U.A., Bosch dezvolta un sistem de propulsie care ridica stacheta pentru autonomia autovehiculelor electrice. Pentru Bosch, aceste tehnologii ale sistemului de propulsie destinate traficului pentru livrari de marfuri reprezinta un moment important pentru a dobandi pozitia de lider global pe piata de masa a electromobilitatii, ce va lua amploare dupa 2020, si catre transpunerea in realitate a viziunii sale privind mobilitatea fara emisii, fara accidente si fara stres. Bosch vede viitorul mobilitatii ca fiind automatizat, conectat si electrificat.

Share

Leave a Reply

4 × 3 =