Special

Bosch solicita opiniile soferilor cu privire la condusul autonom

De 10 august 2017No Comments

„Pastreaza distanta.“ „Mai usor cu viteza.“ Sau: „Ai fi putut sa treci de semaforul acela fara probleme.“ Soferii sunt constransi sa auda deseori astfel de fraze de la pasagerii lor. In curand, insa, toate acestea vor fi de domeniul trecutului.

Conducerea automatizata transforma soferii in pasageri – si masinile in soferi. In viitor, masinile se vor auto-pilota independent la atingerea unui buton, ori de cate ori soferii vor dori acest lucru. In acest mod, ele vor respecta regulile de circulatie si limitele de viteza, ceea ce va face sofatul mai sigur. Multi respondenti doresc ca masina cu conducere automatizata sa le usureze sarcinile de sofat stresante. Potrivit unui sondaj recent realizat in numele companiei Bosch in sase tari (Brazilia, China, Germania, Franta, Japonia si SUA), soferii sunt interesati in special sa poata ceda controlul masinii la parcare sau in ambuteiaje. Majoritatea soferilor participanti la sondaj ar folosi timpul in care masina se conduce automat pentru a privi pe geam, a se bucura de peisaj (63 de procente) si a conversa cu pasagerii (61 de procente).

Mai mult confort si mai putin stres la volan

In doar cativa ani, masinile cu conducere automatizata vor fi ceva obisnuit pe drum. Principala speranta a respondentilor este ca, prin conducerea automatizata, sa beneficieze de mai mult confort si mult mai putin stres la volan. Masina viitorului –  care ii va elibera complet pe soferi de necesitatea de a vira, a actiona pedala de acceleratie si frana – este vazuta in primul rand ca ceva util pe distante lungi (67 de procente) si pentru calatoriile de placere (61 de procente). Majoritatea participantilor la sondaj se asteapta la o imbunatatire semnificativa a convenabilitatii (68 de procente) si sigurantei (60 de procente) in multe situatii de zi cu zi, precum cautarea unui loc de parcare in orase. Sondajul evidentiaza, de asemenea, un clasament interesant al celor mai dorite functii de conducere automatizata: parcarea a fost mentionata foarte frecvent (65 de procente), precum si cautarea automata de locuri de parcare in centrul oraselor (60 de procente) si traversarea ambuteiajelor fara stres (59 de procente).

Folosirea timpului petrecut ca pasageri pentru a se relaxa

Relaxeaza-te, aseaza-te comod, priveste pe geam si bucura-te de priveliste: iata cum isi imagineaza soferii alternativa la concentrarea constanta la volan. Dintre participantii la sondaj, 63 de procente au afirmat ca ar dori sa se relaxeze in timp ce masina se afla in modul de conducere automatizata. Faptul de a avea mai mult timp pentru conversatii si pentru pasageri multumita conducerii automatizate a fost un aspect la fel de important pentru respondenti. Optiunile oferite de conducerea automatizata fac masinile mai atractive pentru multi consumatori.

Peste jumatate (54 de procente) dintre participantii la sondajul realizat de Bosch in randul utilizatorilor au fost de acord cu aceasta afirmatie. In special pentru respondentii de sex masculin, noile tehnologii sunt un avantaj important la vanzare, 52 de procente dintre barbatii participanti la sondaj afirmand ca tehnologia de conducere automatizata le-ar creste interesul in achizitionarea unui nou autovehicul. In principiu, cu cat soferii sunt mai tineri, cu atat mai mare este interesul lor de a achizitiona o masina cu functii de conducere automatizata.

Structura si metodologia sondajului

Pentru sondajul privind conducerea automatizata, Bosch a intervievat circa 6 000 de soferi cu permis de conducere din sase tari: Brazilia, China, Germania, Franta, Japonia si SUA. Pentru fiecare tara, au participat la sondaj 1 000 de persoane cu varsta minima de 16 ani. Participantii au fost selectati pe baza unor criterii stabilite de Bosch si Lightspeed Research.

Share

Leave a Reply

eight − 2 =