Blog

Cat de usor e sa conduci

De 22 iulie 2013No Comments

Mai toata lumea are carnet de conducere, insa pentru unii nu e neaparat o dorinta, cat mai degraba o necesitate. Cu toate astea, sa conduci o masina este din ce in ce mai simplu. Cutiile de viteze automate au devenit foarte accesibile pentru toate categoriile de vehicule iar sistemele electronice care ajuta si chiar intervin pentru pastrarea directiei de mers sunt foarte multe. De fapt, sunt atat de multe incat astazi este floare la ureche sa conduci o masina de 500 CP.

Avem sisteme care ne spun cand se apropiem o masina din spate, care citesc semnele de circulatie de pe marginea drumului si le afiseaza in bord, pilot automat adaptiv, plus sistemul care intervine asupra directiei cand nu este pastrata banda de mers si acela care poate frana in locul nostru pentru a evita un accident.

Totul se intampla in numele securitatii dar, in acelasi timp, transforma condusul unei masini intr-o operatie mult mai simpla. Cat de benefic este acest lucru pentru cel aflat la volan? Sunt soferi care conduc de placere si unii care o fac de nevoie (in sensul bun!), insa situatia actuala nu este in avantajul nimanui deoarece este un proces aflat inca in dezvoltare.

Pentru cei care conduc de placere, toate sistemele de mai sus reprezinta o bariera in fata placerii de a conduce deoarece nu “ai voie” sa faci multe lucruri, singurul care a ramans oarecum fara restrictii find accelerarea. De unde a aparut si nevoia de a avea cat mai multi cai putere.

Nici in tabara celor care conduc de nevoie nu e motiv de veselie deoarece, in ciuda sistemelor care se afla la bord, masinile inca trebuie conduse. “Finalul calatoriei” in acest caz il reprezinta masinile autonome care insa mai au de trecut multe teste pana sa devina realitate. In acest caz cel mai mare obstacol nu este tehnologia, care exista deja, ci felul in care acesta va fi primita de public, atat soferi cat si pietoni. Gandul ca o masina se poate conduce singura nu este infricosator, dar imaginati-va ca toate masinile care circula acum pe strazi nu au sofer. Nu este exclus ca in viitor sa avem spatii special amenajate pentru cei care vor sa conduca dupa “metoda veche”, iar vehiculele sa fie complet automatizate, insa as prefera sa vad asta doar in filme.

Share

Leave a Reply

fourteen − fourteen =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373