Special

Ce sa faci in caz de acvaplanare

De 28 noiembrie 2016No Comments

aquaplaning

Nokian Tyres publica rezultatele unui studiu potrivit caruia toamna soferii considera ca cele mai mari riscuri in trafic sunt depasirile periculoase, nepastrarea distantei corespunzatoare fata de vehiculul precedent, actiunile neasteptate ale celorlalti soferi, viteza excesiva si acvaplanarea.

Riscul acvaplanarii este cat se poate de real in special in timpul ploilor torentiale abundente. Anvelopele de calitate si presiunea corecta a pneurilor reduc acest risc, insa cel mai important lucru este ca soferii sa isi pastreze calmul si sa reactioneze in mod corespunzator.

Cand masina incepe sa derapeze pe pelicula de apa creata pe carosabil, soferul nu trebuie sa franeze.In schimb acesta trebuie sa apese ambreiajul si sa ridice piciorul de pe pedala de acceleratie pentru a reduce viteza. De asemenea este important sa mentina traiectoria masiiin directia de deplasare. Daca rotile sunt virate mult dreapta sau stanga, odata cu recapatarea aderentei exista riscul unei schimbari bruste de directie la care soferul este in imposibilitate de a reactiona. In plus, soferul nu trebuie sa accelereze pe parcursul producerii fenomenului de acvaplanare”, spune Matti Morri, Director Tehnic Serviciul Clienti la Nokian Tyres.

In orice caz, in timpul precipitatiilor abundente, singura abordare corecta ramane reducerea vitezei pentru a putea permite canelurilor anvelopei sa elimine apa dintre carosabil si pneu. De asemenea, importanta este si mentinerea presiunii din cauciucuri la valorile corecte. O presiune mai scazuta decat valoarea normala creste riscul acvaplanarii si are un efect advers asupra manevrabilitatii si durabilitatii anvelopei. In cazul masinilor foarte incarcate, soferii trebuie sa mareasca presiunea din cauciucuri cu 10-15% fata de valoarea uzuala. De asemenea, legea prevede ca limita de uzura maxim admisa a profilului anvelopei este de 1.6 mm pentru cauciucurile de vara si de 4 mm pentru cele de iarna, insa riscul de acvaplanare este foarte mare la acest grad de uzura.

Unul dintre cei mai importanti factori este insa calitatea anvelopelor de vara sau de iarna. Spre exemplu, anvelopele din linia Nokian SUV, printre cele mai bune cauciucuri de vara conform testului AutoBild Allrad(4/2015), au inceput sa derapeze pe pelicula de apa la viteza de 85.0 km/h, in timp ce la cele mai slabe cauciucuri acvaplanarea s-a resimtit la viteza 80.1 km/h. Anvelopele de iarna produse de Nokian Tyres sunt concepute  pentru o experienta la volan pe timp de iarna fara nici un fel de probleme, cu atat mai putin acvaplanare.

Cum sa eviti acvaplanarea

  • Trebuie sa reduci viteza pe timp ploios; nici macar anvelopele noi nu pot impiedica producerea efectului de acvaplanare daca viteza este prea ridicata.
  • Verifica uzura anvelopelor tale – trebuie sa ai un indice de uzura de cel putin patru milimetri.
  • Verifica presiunea pneurilor, deoarece presiunea extrem de redusacreste foarte mult riscul de acvaplanare.
  • Ocoleste santutile pline cu apa care se formeaza pe soselele principale.

Cum sa reactionezi la acvaplanare

  • Ramai calm!
  • Apasa ambreiajul si ridica piciorul de pe pedala de acceleratie pentru a reduce viteza.
  • Nu vira stanga-dreapta, ci pastreaza directia de deplasarea pana la recapatarea aderentei.
  • Nu frana sau accelera pe parcursul derapajului, caca risti sa reduci si mai mult aderenta.
Share

Leave a Reply

18 + twelve =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373