Stiri

Ce trebuie sa faci pentru a evita acvaplanarea

De 24 septembrie 2018No Comments

Odata cu venirea toamnei conditiile de drum se schimba. Soselele umede pot pune conducatorii auto in situatii periculoase de acvaplanare. Din fericire, cateva masuri simple de precautie garanteaza o calatorie in conditii de siguranta, lipsita de griji.

Acvaplanarea transforma soferul in pasager

Acvaplanarea este o adevarata amenintare in timpul ploilor tarzii de vara sau de toamna. Cand banda de rulare a anvelopei nu poate indeparta toata apa dintre anvelopa si sosea, se creeaza o perna de apa pe care masina pluteste, isi pierde aderenta, iar soferul nu mai poate controla vehiculul.

Este important sa iti pastrezi calmul in cazul fenomenului de acvaplanare

Daca vehiculul acvaplaneaza, ridica piciorul de pe pedala de acceleratie si apasa ambreiajul pana la capat. Nu frana si nu trage de volan in mod fortat. Pe masura ce vehiculul incetineste, aderenta poate reveni brusc. Cand acest lucru se intampla, vei dori ca anvelopele sa fie indreptate in directia de deplasare si nu intr-o alta directie”, spune Martin Dražík, Product Manager CE al Nokian Tyres.
Verifica in mod regulat starea anvelopelor si presiunea acestora

Din fericire, poti reduce cu usurinta riscul de acvaplanare chiar inainte sa urci la volan. Primul lucru pe care poti sa-l faci este sa verifici adancimea benzii de rulare si sa te asiguri ca acestea sunt intr-o stare buna. Anvelopele uzate au capabilitati reduse de indepartare a apei, deoarece banda de rulare nu mai are capacitate suficienta pentru a strange apa acumulata intre anvelopa si carosabil.

„Legislatia permite rularea cu anvelope a caror adancime a benzii de rulare masoara minim 1,6 milimetri, insa, in realitate, anvelopele incep sa-si piarda din proprietatile impotriva acvaplanarii inca de la 4 milimetri”, adauga Dražík.

In urma unor teste recente facute de Tekniikan Maailma (5/2018), s-a constatat faptul ca anvelopele uzate au inceput sa acvaplaneze de la o viteza relativ mica de rulare, de 75 km/h. In teste, o anvelopa noua de inalta calitate, a inceput sa acvaplaneze abia la 88km/h. In plus, pe langa adancimea benzii de rulare, ar trebui sa monitorizezi si presiunea din pneuri. O presiune scazuta a pneurilor va creste riscul de acvaplanare. Verificarea si umflarea pneurilor, atunci cand este cazul, sunt masuri importante de siguranta care nu te costa nimic la cel mai apropiat centru de service.

Viteza corecta ajuta la mentinerea controlului

Prevenirea acvaplanarii se poate face si in timp ce conduci. Cel mai important mod prin care poti face acest lucru este sa mentii o viteza corecta pe toata durata deplasarii. Pe sosea nu ar trebui sa te bazezi orbeste pe tehnologie sau sa consideri limtele de viteza ca fiind limite minime de rulare. Nici macar anvelopele noi nu pot sa previna acvaplanarea daca se conduce cu viteza ridicata pe timp de ploaie.

„Cea mai importanta masura de precautie pe care un sofer o poate lua, este sa-si adapteze viteza in functie de situatie si de conditiile meteo. Atunci cand ploua torential, viteza ar trebui redusa cu pana la 15-20 km/h pentru a permite benzii de rulare sa elimine toata apa de sub ea”, ne reaminteste Dražík.

Prin urmare, ar trebui sa aloci mai mult timp unei deplasari cu masina in cazul in care ploua sau este vreme instabila, pentru a nu fi nevoit sa te grabesti si sa conduci cu viteza . De asemenea, pe timp de ploaie, este important sa mentii distanta corecta fata de ceilalti participanti la trafic deoarece suprafetele umede cresc distanta de franare. Ar trebui sa acorzi atentie si suprafetei de drum. Soselele se uzeaza rapid in aceste conditii si se pot forma santuri foarte adanci.

„Sa nu conduci pe denivelarile formate pe sosea deoarece acestea acumuleaza multa apa. Este mult mai sigur daca alegi sa mergi pe langa acestea”, adauga Dražík.

In caz de vreme ploioasa trebuie sa:

  1. Verifici adancimea benzii de rulare a anvelopelor. Adancimea minima recomandata este de 4 mm.
  2. Verifici presiunea din pneuri. Anvelopele umflate insuficient ofera mai putin control si duc la un consum mai mare de combustibil.
  3. Adaptezi viteza la conditiile meteo. In caz de ploaie torentiala, viteza trebuie redusa cu pana la 15-20 km/h.
  4. Conduci relaxat. Pastreaza o distanta sigura fata de ceilalti participanti la trafic si condu cu o viteza adecvata.
  5. Ai grija la conditia in care se afla suprafata drumului. Nu trebui sa conduci pe denivelarile formate in carosabil, acestea acumuleaza apa.
Share

Leave a Reply

19 + seventeen =