Special

Cea mai frumoasa masina de politie – Ferrari 250 GTE

De 30 august 2013No Comments

In zilele noastre moda utilizarii unor supercaruri de catre departamentele de politie din diverse state este ceva obisnuit. Traditia porneste acum mai bine de 50 de ani, cand politia din Roma a primit in folosinta poate cea mai frumoasa si mai spectaculoasa masina de interventie care a existat vreodata – un Ferrari 250 GTE cu motor in 12 cilindri.

Pentru a rasplati eforturile depuse de carabinierii romani, presedintele Italiei din 1962 – Giovanni Gronchi – l-a rugat personal pe Enzo Ferrari sa daruiasca politiei doua exemplare ale celebrului supercar. Povestea acestui model ajuns masina de politie a inceput intr-o zi cand presedintele Republicii vizita un departament de politie din Roma. Giovanni Gronchi l-a intrebat pe un ofiter de politie ce masina si-ar dori pentru interventii iar acesta a rostit numele Calutului Cabrat.

Liderul Italiei de la acea vreme a luat totul in serios si a apelat la Enzo Ferrari, care spera astfel ca ar putea fi un prilej ideal pentru marketing. Fondatorul Ferarri dorea sa incheie un contract cu politia italiana pe viitor si a donat cele doua exemplare 250 GTE.  Una dintre cele doua masini a fost implicata imediat intr-un accident rutier mortal si retrimisa la Modena, unde Enzo a dispus distrugerea caroseriei, pentru ca era un om foarte superstitios. 

Propulsat de un motor V12 de 3.0 litri, modelul Ferrari dispune de 237 de cai putere si era, conform datelor din epoca, o adevara sperietoare pentru cei care incalcau legea.  Doar una dintre cele doua masini a supravietuit pana in zilele noastre, dupa ce a servit fortele speciale italiene timp de 6 ani.

Agentul Marasciallo Spatafora  s-a dovedit a fi foarte rapid la cursul de instruire de la Maranello si l-a impresionat atat de tare pe Enzo Ferrari, incat acesta i-a propus sa concureze in cateva curse, insa ofiterul a refuzat spunand ca el conduce doar masini de politie. Modelul cu caroserie neagra  al diviziei „Squadra Mobile” inca mai prezinta dotarile echipei speciale de interventii, logo-ul departamentului si numarul de telefon 555.555.  

Spatafora  a devenit o legenda a Romei prin numarul de infractori prinsi cu ajutorul acestui automobil extraordinar. Masina a fost retrasa din uzul politiei in 1968, printr-un ordin al ministrului de interne italian, si vanduta la o licitatie in 1972

.http://www.youtube.com/watch?v=9RUTjFlI_MI

Share

Leave a Reply

1 × 1 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373