
Povestea incepe in anul 1999 cand BMW, care la acea vreme era proprietar Land Rover, a lansat primul sau SUV, X5. De atunci acesta categoria a schimbat radical politica constructorului german si a ajuns acum sa fie reprezentata de aproape jumatate din modelele BMW, daca e sa ne ghidam dupa “serii”.
X1 este cel mai mic dintre ele si a fost prezentat pentru prima oara in 2008, la salonul de la Paris. Construit practic pe aceeasi platforma cu X3 si Seria 3, cel mai mic SUV din gama BMW a devenit imediat o optiune mult mai interesanta.
Designul oarecum nonconformist face legatura cu celelalte modele “X” si reuseste sa puna in umbra Seria 1 care prin comparatie pare mult mai cuminte. Sigla de pe capota ofera, ca de obicei, o garantie ca lumea se va vedea altfel din spatele volanului, iar in ciuda faptului ca acest model este disponibil si cu tractiune spate, suntem convinsi ca marea majoritate nici macar nu stie ca aceasta exista. BMW x1 este cel mai nou si cel mai mic din gama X, dar asta nu insemna ca ofera o experienta mai putin intensa.
Design / Confort
Designul poarte semnatura BMW, iar daca vremurile “nebune” au cam trecut, influentele acesteia inca sunt vizibile, iar prin faptul ca nu sunt atat de evidente devin chiar placute.
Chiara daca denumirea il recomanda drept compact, BMW X1 nu este chiar mic la 4,47 m lungime si 1.660 kg. Asta inseamna o lungime cu 17 cm mai mica fata de X3, diferenta care se va face simptita mai mult in oras. Pozitia la volan este buna in X1, insa comenzile manuale de reglare a scaunului nu sunt tocmai usor de folosit, asdar poate sa dureze ceva mai mult pana iti vei gasi pozitia ideala. Calitatea materialelor este in general foarte buna, cu mici exceptii in locurile mai putin accesate. Antifonarea este unul dintre lucrurile care fac din X1 un SUV foarte placut, toate zgomotele provenite de la anvelope si de la trenul de rulare fiind tinute departe de urechile pasagerilor. Exceptie face, desigur, zgomotul motorului care incearca sa contureze delicat imaginea sportiva a masinii, insa timbrul celor patru cilindri nu ne-a impresionat prea tare.
Spatiul oferit pasagerilor de pe bancheta este sufucient, insa departe de a dobora vreun record. Doi adulti pot calatori pe bancheta in conditii bune, insa cel de-al treilea va trebui sa imparta spatiul pentru picioare cu tunelul transmisiei, luctru care nu este tocmai placut.
Dinamica / Performante
Transmisia integrala xDrive face ca masina sa raspunda prompt la comenzi, iar directia rapida ajuta la crearea unei atmosfere sportive, care este extrem de placuta atata timp cat calitatea drumului este buna. In restul cazurilor, setarea mai dura nu reuseste sa filtreze toate denivelarile din asfalt. Vizibilitatea este buna, chair daca X1 nu este cel mai inalt SUV, iar senzorii cu ultrasunele isi justifica din plin prezenta cand locul de parcare este doar putin mai mare decat masina, situatie care poate sa apara des in oras.
Nu am avut ca scop obtinerea unui consum de combustibil cat mai mic, dar valoarea anuntata de constructor de 6,1 l/100 km in ciclul urban ne-a determinat sa incercam sa ne apropiem cat mai mult de ea. In conditii de trafic lejer consumul a scazut chiar si sub 8 l100 km, insa in Bucresti nu poti sa ai parte numai de asa ceva.
Motor / Cutie de viteze
Motorul diesel de doi litri produce 184 CP si 380 Nm, mai mult decat suficient pentru ca X1 sa se descurca onorabil chiar si atunci cand masina este incarcata. Insa de exceptie s-a dovedit cutia de viteze automata, care schimba cele opt trepte aproape fara socuri, si este tot timpul pregatita pentru ce o sa urmeze. Practic BMW ofera si posibilitatea de a schimba manual treptele, dar nu am gasit nici o situatie in care acest lucru sa fie necesar. Singurul repros pe care il putem gasi este graba cu care cutia schimba intr-o treapta superioara imediat ce ridicam putin piciorul de pe acceleratie, ceea ce incurca daca masina este condusa mai sportiv. Rezolvarea este simpla si inplica doar mutarea manetei schimbatorului de viteze spre stanga in pozitia “Sport”.
Concluzie
BMW X1 este o optiune tentata din categoria “compacta” a constructorului german. Pozitia mai inalta la volan si garda la sol generoasa, fac din X1 un automobil polivalent si practic. Mai accesibil decat Seria 3, X1 ofera un spatiu interior similar, cel putin pentru locurile din fata, cei 15 cm care lipsesc reducand volumul portbagajului de la 480 l la 420 l.
Eternii rivali, Audi si Mercedes, ofera modele similare, fiecare scotand in evideta caracteristicile marcilor respective, o diferenta clara intre cele trei fiind facuta doar de gustul fiecaruia. Multitudinea de pachete si optiuni diponibile, poate transforma un X1 intr-un automobil high-tech, dar trebuie sa stai mereu cu ochii pe pretul total deoarece poate foarte usor sa devina cu mult mai mare.
[widgetkit id=45]