Special

Chris Bangle: Actualul design auto este in blocaj, lipseste inovatia

De 2 septembrie 2013No Comments

Chris Bangle, fostul designer-sef de la BMW, este unul dintre cei mai apreciati designeri auto din istorie. La inceputul anilor 2000, Bangle s-a remarcat prin stilul sau unic si mai ales prin curajul de a schimba limbajul de design specific marcii BMW.

Cu aceasta miscare si-a castigat o multime de fani in intreaga lume si, inevitabil, o patura de contestatari. Insa Chris Bangle ramane nu doar cel mai controversat, ci si cel mai apreciat designer auto al inceputului de secol XX.  Ajuns la capatul unei etape, in 2009, Bangle renunta la proiectul BMW si se stabileste la Torino, in Italia, unde isi deschide propriul studio de design.

Spre deosebire de epoca in care controla orice detaliu estetic din cadrul Grupului BMW, Bangle iese rar in presa, dar cand o face, are obiceiul de a genera controverse.  Cu ultima ocazie de acest gen, celebrul artist a fost intrebat cum vede designul auto din acest moment. Chris Bangle nu s-a sfiit deloc si a spus, asa cum obisnuieste, exact ceea ce crede. In opinia sa, industria auto este incapabila sa se uite la sine obiectiv si sa vada ca progresul estetic nu exista.

Bangle explica ca designeriiauto actuali sufera de „manierism”, spunand ca acestia se bazeaza prea mult pe elementele si abordarile din trecut. „E nevoie de o schimbare adevarata, dar nimeni nu o face. Chiar si conceptele au ajuns sa anticipeze cum arata modelul de serie si atat. Este asta inovatia? Nu. Si la sfarsitul zilei cam asa stau lucrurile in industria designului auto, blocata in aceasta era”, a declarat designerul american.

Bangle a recunoscut ca a avut mai multe oferte de la producatori auto insa le-a refuzat. „Sa faci design auto e o munca care te consuma, e o energie in tine incredibil de puternica si nu e ceva care te lasa sa faci si altceva. E ceva care trebuie facut cu toata inima si energia, in caz contrar vei esua”,  mai spune fostul oficial BMW. Cat despre relatia cu fostul sau angajator, Bangle spune ca i-a placut la nebunie sa lucreze in Bavaria, insa subliniaza ca exista un moment in care trebuie sa stii ca e timpul sa parasesti petrecerea. 

Share

Leave a Reply

8 + 14 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373