BlogHighlight

Cipurile si masinile “pe sub mana”

De 1 noiembrie 2021No Comments

Tin minte ca in 1986, cand bunicul meu a cumparat o Dacia, am mers cu el la unul dintre punctele IDMS, de unde se ridicau masinile. Lume multa, pe baza de numar de ordine, fiecare asteptand sa isi primeasca masina pe care o astepta de multa vreme. Printr-o cunostinta care lucra acolo, bunicul a obtinut un model 1310 TX, refiuzat la export de unguri. A avut cateva “bube” minore, dar s-au remediat pe parcurs, insa nu voi uita niciodata prima senzatie, cand am vazut-o: galbena, cu coada de randunica de cauciuc, cu cele doua indicatoare pentru presiunea uleiului si tempereatuira lichidului de racire. Atunci lumea ar fi platit fara probleme sa cumpere o Dacia cat mai echipata si sa o ia, daca se poate a doua zi. Insa nu era posibil din motive ce tin de acea epoca. Sigur, se mai gaseau metode ca sa fentezi randul, insa nu toti aveau conexiunile necesare…

Ceea ce se intampla azi este, cumva, o situatie similara, insa la o alta dimensiune si se aplica la nivel mondial. Asa numita criza a semiconductorilor sau, popular vorbind, a cipurilor, se acutizeaza si efectele au ajuns deja la cumparatorul final. Daca in timpul crizei financiare de la sfarsitul anilor 2000 era o scadere generalizata a cererii pentru automobile, acum situatia este cu totul alta. Exista cerere de masini, exista posibilitati financiare pentru achizitie, insa nu exista stocuri, iar toate estimarile de productie si livrare au luat-o razna.

Ca sa gasesti in ziua de azi o masina cu livrare imediata incepe sa devina incet-incet o utopie si, eventual pleci de la un model pe care il doresti si ajungi la cu totul altul, doar pentru ca ai nevoie de mobilitate. Sunt companii, inclusiv operatori de transport rutier, care se confrunta cu termene de livrare uriase, sunt persoane fizice care primesc termene de luni de zile cand dau comanda. 

Europa si, de altfel, intreg globul a fost prins descoperit la acest capitol, pentru ca aproape intreaga productie de semiconductori se afla in Asia, iar constructorii auto stau acum la coada sa primesca aceste componente. Producatorii de cipuri isi focuseaza atentia si productia inspre industria electronicelor (telefoane mobile si computere), pentru ca semiconductorii folositi acolo sunt mai scumpi si genereaza mai mult profit. Atat guvernul SUA, cat si tari din Europa au deja strategii de deschidere a unor fabrici locale, ori de marire a capacitatii de productie a celor existente, dar foarte putine la numar.

Mai mult decat atat, s-au luat si masuri de inchidere temporara a unor linii de productie, ori livrarea masinilor fara sistemele de infotainment (vezi cazul lui VW Fox, in Brazilia). Majoritatea producatorilor auto inregistreaza pierderi si diminuari ale volumelor de productie, situatie care, in scenariile cele mai optimiste ar trebui sa se estompeze abia dupa jumatatea lui 2022. Pierderile despre care vorbim sunt uriase, de ordinul miliardelor de dolari, situatie cu atat mai paradoxala, cu cat piata cere masini.

Sigur, lansarile de modele noi continua cu aceeasi efervescenta, lumea isi doreste sa cumpere, dar, din pacate, dealerii sunt pusi in situatia nefericita de a nu avea ce sa vanda. In aceste conditii, preturile pe piata second hand, in special la diviziile de “rulate” ale reprezentantelor oficiale, au crescut semnificativ, anumiti clienti preferand sa nu mai astepte si sa cumpere un exemplar cu putini kilometri si garantie, eventual din flota de demo ori company car a dealerului. 

Criza va mai dura o vreme si trebuie sa ne asteptam la o inrautatire a ei pe perioada urmatoarelor 3-4 luni. Clientul va trebui sa isi asume o marja de asteptare de cateva luni bune pentru masina dorita – mai ales daca este o configuratie proprie -, iar companiile ar trebui sa isi faca planul B si chiar C, in cazul in care au anumite criterii interne de alegere a marcii/modelului. 

Situatii de genul exemplarelor care se afla in stoc si care nu mai exista in urmatoarele ore – pentru ca s-au rezervat – au devenit frecvente, iar cine doreste masina de azi pe maine (a se citi in aceeasi luna) va trebui sa caute asiduu si, cand gaseste ceva, chiar daca in alt oras, sa rezerve cat de repede. Nu ca s-ar da “pe sub mana”, dar multi stau cu banii in mana la aceeasi coada.

Share