
In toamna lui 2012, Porsche prezenta la Paris Motorshow conceptul Sport Turismo. 5 ani mai tarziu a debutat si varianta de serie care – din fericire – pastreaza aproape intacte liniile avangardiste ale show car-ului. Panamera ST nu este doar un eye-catcher, intorcand toate privirile in traficul bucurestean, ci si un model competent cand vine vorba despre senzatii si dinamica.
Text: Teodor Stefan
Daca noua Panamera, ajunsa la a doua generatie, nu este suficient de mare si versatila pentru nevoile voastre, Porsche are raspunsul: Sport Turismo. Prima generatie Panamera nu a impresionat atat de mult prin design – mai ales daca o comparam cu Mercedes-Benz CLS, initiatorul segmentului coupe cu 4 portiere – cat prin tinuta de drum si caracterul dinamic. Ei bine, noua Panamera arata mai bine decat generatia anterioara, are un interior mai luxos si „mai” high-tech, toate acestea fiind dublate de performante superioare – asa cum era de asteptat. Revenind la Sport Turismo, diferentele fata de Panamera constau intr-o linie a plafonului mai lunga, dreapta si mai inalta (+5 mm), o portiera spate usor mai mare decat a limuzinei si deschidere mai generoasa a hayon-ului pentru facilitarea accesului la portbagaj. In functie de motorizare, varianta Sport Turismo este cu pana la 40 kg mai grea decat Panamera.
4+1 si eleron inteligent
Porsche afirma ca Sport Turismo este si prima Panamera care poate primi 5 pasageri, termenul oficial fiind „4+1”. Si asta pentru ca locul din mijloc de pe bancheta este unul mic, potrivit mai degraba pentru un copil decat pentru un adult (tunelul central afecteaza spatiul la picioare). Gratie liniei ridicate a plafonului, ocupantii locurilor din spate vor aprecia spatiul suplimentar la nivelul capului. Bancheta este fractionabila asimetric 40/20/40, podeaua rezultata fiind aproape plata. Porsche ofera chiar si un kit de securizare a obiectelor transportate in cazul in care vreti sa exploatati la maxim surplusul de spatiu din Panamera ST.
Panamera Sport Turismo nu atrage privirile doar prin design, ci si printr-un detaliu interesant la partea din spate, mai precis eleronul adaptiv (Adaptive Rear Spoiler). O premiera pentru segmentul Shooting Break-urilor, spune Porsche. La viteze mai mici de 170 km/h, eleronul sta retras la -7 grade. Cand se depaseste aceasta valoare, se ridica cu 8 grade, pana la +1, pentru a oferi pana la 50 kg forta suplimentara de apasare, in functie de viteza de rulare. Daca trapa plafonului panoramic (optional) este deschisa si rulati cu peste 90 km/h, eleronul se pozitioneaza la un unghi de 26 de grade pentru a reduce zgomotul la vant sesizabil in habitaclu.
Interior si ergonomie
In timp ce ampatamentul ramane neschimbat (2950 mm), volumul portbagajului creste cu 25 de litri, pana la 520 de litri. Daca se rabateaza spatarele, avem 1400 de litri ce pot fi folositi la discretie, in functie de nevoile de moment. Schiuri, placi de surf sau snowboard-uri, biciclete, patrupedul favorit si tot asa. Revenim la ocupantii locurilor din fata – pana la urma, experienta condusului este cea mai importanta cand vine vorba despre un Porsche – si notam ca Sport Turismo preia Porsche Virtual Cockpit de la Panamera. Dureaza putin pana te obisnuiesti cu atatea comenzi si meniuri / sub-meniuri pe ecranele touch, insa de indata ce te familiarizezi cu ele, vei uita imediat de numeroasele butoane de la vechea Panamera si conceptul din spatele precedentului habitaclu.
Comportament dinamic
Chiar daca am testat versiunea entry-level din gama, Panamera 4, a fost suficienta pentru a ne da seama de pedigree-ul dinamic al versiunii Sport Turismo. Propulsorul turbo V6 de 3 litri produce 330 CP intre 5.400 – 6.400 rpm si 450 Nm intre 1.340 – 4.900 rpm. Puterea este transmisa celor 4 roti cu ajutorul cutiei automate PDK cu 8 rapoarte care functioneaza excelent, fiind practic imposibil de prins pe picior gresit. Fara indoiala, cutiile de viteze regasite la modelele Porsche sunt printre cele mai bune din industrie. Prima suta este atinsa de Panamera 4 ST in 5,5 secunde (5,3 secunde cu pachetul Sport Chrono), viteza maxima ajungand la 260 km/h.
A doua generatie Panamera reprezinta o evolutie sesizabila nu doar ca design exterior si ergonomie interioara, dar si in ceea ce priveste tinuta de drum. Respectand cu strictete „reteta secreta” a producatorului german, Sport Turismo reuseste sa imbine lejer confortul cu comportamentul sporty pe care il astepti de la un Porsche, chiar daca nu vorbim despre legendarul 911 sau 718 Boxster / Cayman. Arata-i un drum extraurban pitoresc sau o autostrada si noul Sport Turismo „inghite” kilometri dupa kilometri cu o usurinta dezarmanta, in deplin confort pentru ocupanti si cu o izolare fonica excelenta a habitaclului. Daca alegeti drumul lung spre casa, presarat cu viraje si sectiuni rapide, Sport Turismo nu-si uita originile si livreaza senzatii la fiecare apasare a pedalei de acceleratie, rotire a volanului sau schimbare a treptei de viteza.
Feedback-ul servodirectiei este consistent, indiferent de viteza cu care rulezi, iar Porsche ramane unul dintre putinii producatori care ofera un sistem de directie asistat electric care se simte natural in functionare, nu artificial. Si suspensia pneumatica a evoluat. De remarcat abilitatea acesteia de a controla eficient masa proprie a ST-ului, lasandu-ti impresia ca Panamera Sport Turismo are cu 500 kg mai putin si apartine unui segment inferior, ca agilitate. Chiar si cu sistemul PASM setat in modul Sport, confortul la rularea pe suprafete dure ramane acceptabil, inclusiv cu jantele de 19 inch. Totusi, la trecerea peste denivelarile accentuate, mai ales daca optati pentru jantele de 20 sau 21 de inch (asa cum avea modelul testat), imperfectiunile se simt cand rulati in modul Sport. In rest, evacuarea suna din ce in ce mai agresiv pe masura ce conduci repetat ST-ul aproape de zona rosie a turometrului, oferind sunete greu de reprodus in cuvinte – mai ales la retrogradari – sunete ce pot provoca dependenta si un zambet larg.
Concluzie
Spre deosebire de alte modele rivale, Panamera Sport Turismo nu trebuie sa tipe in gura mare „Hey, look at me!” si nici nu trebuie sa se laude cu performantele dinamice sau abilitatea de a acoperi distante lungi in deplin confort asemeni unui Grand Tourer veritabil. Extrem de putini rivali se pot apropia de Panamera cand vine vorba despre mix-ul optim intre liniile senzuale ale exteriorului, interiorul finisat impecabil, cu accente high-tech, si tinuta de drum care te implica la fiecare moment. Panamera 4 Sport Turismo are un pret de baza de 103.632 Euro (cu TVA inclus), suma ajungand la 144.068 Euro (cu TVA) pentru versiunea testata.