Stiri

Congressmenii americani ii cer lui Obama sa sprijine industria auto japoneza

De 18 octombrie 2013No Comments

La inceputul anilor ’90, America se confrunta cu pericolul invaziei de masini japoneze. Politicienii, mai ales congressmeni conservatori, vorbeau despre inceputul sfarsitului pentru industria americana de masini.

Dupa 20 de ani, a venit Lehmann Brothers si a semnat falimentul marilor conglomerate auto GM si Chrysler. Insa in acest timp, industria auto nipona a avut de parcurs un drum lung de la exportul de masini catre SUA pana la construirea de fabrici pe pamant american, cu forta de munca americana.

Ca raspuns, antenele conglomeratului supranumit Big Three (GM, Ford, Chrysler) s-au intins deasupra Washington-ului si au facut lobby intens unei industrii auto nationale. Dar niponii au invatat repede jocul capitalist american si au inceput sa faca acelasi lucru. Acum, pe dealul Capitolului, exista numerosi congressmeni care sustin libera concurenta, dar si interesele marcilor auto japoneze. Un grup de 79 de congressmeni a trimis recent o scrisoare deschisa lui Barack Obama in care isi manifestau suportul fata de productia de masini nipone in SUA.

Scrisoarea nu a avut culoare politica si a fost sustinuta de membri ai ambelor partide – Republican si Democrat – iar semnatarii, Pete P. Gallego (Texas) si Alan Nunnelee (Mississippi), au cerut presedintelui de la Casa Alba sa sustina producatorii auto niponi si impactul lor asupra economiei SUA.

Totul s-a intamplat in contextul unor negocieri internationale prin care se urmareste semnarea unui parteneriat intre 12 tari care va duce la crearea celei mai mari zone libere de comert din lume.  Congresul cere administratiei Obama sa sprijine si sa promoveze masinile japoneze produse in SUA, specificand ca prin cele 29 de fabrici auto s-au creat 76.000 de locuri de munca directe plus alte 419.000 locuri de munca din retelele de dealeri.

Semnatarii au tinut sa aduca aminte presedintelui, recunoscut sustinator al industriei auto din Detroit, ca americanii care lucreaza pentru firmele nipone de masini sunt platitori de taxe si aduc, in fiecare zi, un plus economiei nationale. Ca fapt divers, scrisoarea nu a fost sustinuta de niciun reprezentant al statului Michigan,tinutul de bastina pentru Ford, GM si Chrysler.

Share

Leave a Reply

12 − seven =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373