Teste

De profesie crossover – Test Renault Captur TCe 130 EDC

De 7 martie 2021No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Renault Captur este unul dintre primele modele care au definit segmentul SUV-urilor de clasa mica. Lansat in 2013, gasea pe piata o concurenta formata doar din Nissan Juke si Peugeot 2008, pentru ca mai apoi aceasta nisa sa explodeze pana la dimensiunile actuale. Noua generatie a crescut in dimensiuni si are 4.227 mm lungime (plus 110 mm comparativ cu predecesorul), fiind cu 177 mm mai lunga decat un Clio, cu care imparte platforma tehnica CMF-B.

Captur are 1,80 metri latime si 1,58 latime, iar portbagajul a evoluat spectaculos: 536 litri maxim si in jur de 420 litri cu bancheta la maxim in spate. Aceasta este culisabila inainte/inapoi pe o distanta de 16 cm, se pliaza la acelasi nivel cu podeaua portbagajului, aducand o functionalitate specifica unui monovolum si spatiu foarte bun pentru pasagerii din spate.

Salt calitativ la interior

Daca vechiul Captur avea un habitaclu foarte “economic”, acum este o cu totul alta poveste, cu materiale neasteptat de bune, chiar mai jos, pe usi, pana la buzunar si pe bord pana la torpodoul tip sertar. Plansa de bord aduce un aer modern, cu consola “plutitoare”, ce are doua etaje de depozitare, schimbator  de viteze e-shifter si functie de incarare wireless la partea de jos (pachetul se numeste Tech, costa 300 euro si mai include oglinda interioara electrocrom fara rama). Ansamblul arata bine, dar in timpul condusului, cel putin pentru pozitia mea la colan, genunchiul sta chiar pe bavura consolei, unde se imbina materialele, fiind o duprafata ceva mai dura.

Echiparea Intens ofera in standard climatizarea automata monozona, cu aceeasi interfata folosita si la Duster, cu guri de ventilatie si in spate. Pasagerii de aici au la dispozitie doua porturi USB si o priza de 12 V, dar si buzunare destul de spatioase in portiere. De altfel, in total, in habitaclu, sunt 27 de litri pentru depozitare striucturati in buzunare, cotiere, locasuri pentru obiecte mici.

Scaunele mi-au placut, au suport lateral bun, iar tetierele de tip virgula se dovedesc ergonomice si se pot regla la milimetru. Masina de fata are optiona si plafon panoramic (600 euro), care insa rapeste milimetri buni din locul disponibil deasupra capului.

Cu siguranta, elementul care monopolizeaza atentia pe plansa de bord este tableta verticala a sistemului Easy Link, cu navigatie, in standard de 7 inci, la fel ca si afisajul instrumentelor de bord. Optional (doar pentru aceasta echipare de top, Intens) am avut versiunea de 9,3 inci, cu sistem audio BOSE, care costa 600 euro. 

In echiparea, Intens, Captur costa 15.900 euro si aduce in standard cruise control, climatizare automata, Easy Link 7” cu navigatie, insttrumentar de bord FT, jante de aliaj de 17 inci, asistent faza lunga, Multi-Sense, scaune fata incalzite. Masina de fata a primit optionale de aproape 6.000 de euro, pretul ei urcand la 21.550 euro. 

Cum merge?

Motorul cu benzina de 1,33 litri si 130 CP (intre timp, a primit un upgrade si dezvolta 140 CP) in asociere cu transmisia automata EDC7 reprezinta un pachet destul de performant. In general, masina este sprintena si reactiva, cuplul de 240 Nm fiind oferit de la 1.600 rpm. Totusi, nu chiar de atunci se obtin cele mai bune reprize, ci undeva dupa 1.800 – 2.000 rpm.

Motorul urca foarte rapid in ture, iar in accelerare, in special in modul Sport al programului Multi-Sense, cutia schimba rapid si fara socuri. Acesteia ii lipseste insa finetea la viteze mici, cand nu gaseste intotdeauna raportul potrivit si chiar la plecari de pe loc, ori redemarare de la viteze foarte mici, cand apar ezitari. Sistemul Start & Stop are o reactie foarte lenta, in special cand este activata functia Autohold, ceea ce uneori m-a facut sa o dezactivez. 

Altfel, in oras, Captur este usor de manevrat, datorita asistarii generoase a directiei. Pe drumurile virajate, cand se merge mai alert, feedback-ul este mai slab, chiar daca se alege programul Sport sau se regleaza in modul Individual raspunsul acesteia, alaturi de cel al motorului. Aceasta generatie aduce insa un confort imbunatatit comparativ cu modelul precedent, habitaclul fiind foarte bine insonorizat. Se adaugamodul de lucru al suspensiei.

Chiar si cu jante de 17 inci (anvelope 215/60) nu sunt zgomote de lucru la rularea pe suprafete mai stricate. Aceasta caracteristica nu influenteaza foarte mult ruliul, desi acesta apare, insa ponderat. Pana la urma vorbim despre o garda la sol de 17,5 cm, care nu favorizeaza partea sportiva, dar ii ofera masinii o libertate de miscare apreciabila pe drumurile neasfaltate. In fine, ar mai trebui punctat ca Renault nu mai ofera motorizari diesel pentru Captur, ci doar acest 1.33 TCe, 1.0 TCe de 95 CP si PHEV-ul.

Share