
Ce e britanic ramane britanic. Clasic si modern, elegant si ravasit,sexy si sexy numele sau este Evoque si este un Range Rover un pic altfel. Insa ramane un Range Rover si orice i-ai face, nu-l poti scoate din conditia lui. Land Rover a dat lovitura atunci cand a lansat pe piata SUV-urilor modelul Evoque.
Desprins parca dintr-un prototip obisnuit mai mult cu saloanele auto decat cu soselele, Evoque a avut de la lansare o partenera pe masura – Victoria Beckham. Marca britanica a asociat succesul vedetei cu imaginea noului automobil iar lovitura de marketing a reusit aproape de la sine. Dincolo de asta, calitatile estetice ale modelului, interiorul luxos si increderea pe care fabricantul englez si-a castigat-o in timp au adus glorie lui Evoque. SUV-ul domina deja segmentul din care face parte, este un magnet de priviri, merge cum trebuie, are tehnologii cat cuprinde si poate fi cumparat in doua variante: cu motor diesel de 190 de cai si cu motor pe benzina de 240 de cai.
Motor
Am testat varianta echipata cu motorul diesel de 2.2 litri si 190 de cai putere, o motorizare manusa pentru versiunea cu trei usi a modelului britanic. Cum varianta de caroserie in 3 usi atrage publicul feminin in mod special si motorul diesel SD4 pare sa se potriveasca acestei categorii de clienti. Fara sa ne gandim la benzina de 240 de cai, am luat ca atare acest propulsor diesel si ne-am indragostit indata de el. Silentios, cum ii sta bine unei masini premium, agil, cum trebuie sa fie un diesel de 190 de cai putere, propulsorul impresioneaza mai ales la capitolul cuplu maxim: 420 Nm la 2.000 rpm. Cu acest bagaj important de putere, Range Rover Evoque da dovada de multa prestanta la plecarea de pe loc dar mai ales la turatii inalte, unde este adevarat ca zgomotul isi face simtita prezenta mai mult decat ar trebui. Cu toate acestea, motorul este multumitor si ofera celor satisfactie celor care nu cauta inalta performanta.
SD4 lucreaza in tandem cu o cutie automata, cu 6 rapoarte, care beneficiaza de un selector rotund, din aluminiu. Modul S este destinat celor care vor mai mult sau celor care nu se gandesc la consum, iar in modul normal, cutia este gandita sa schimbe cat mai eficient pentru consum. Asadar, daca doriti sa testati ce poate propulsorul, modul de selectie S este cel indicat. Si pentru ca tot am vorbit despre consum, merita sa precizam ca cifele oficiale sunt departe de reaitatea din trafic. Este adevarat ca SUV-ul consuma in functie de stilul de condus, insa 7,9 litri la 100 km in mediul urban si 5,7 litri la 100 km in afara orasului este prea putin. Testul nostru, petrecut integral in oras, a scos la iveala un consum de 11,5 litri la 100 km, o valoare destul de buna daca luam in considerare cilindreea motorului, numarul de cai, faptul ca vorbim de o masina cu tractiune integrala si o masa consistenta.
Dinamica & Comportament
Desi se poate utiliza selectorul pentru diferite tipuri de drum, Range Rover Evoque ramane o masina inchinata strazilor cu asfalt. Vehiculul poate accelera pe prima suta in 8,5 secunde si atinge viteza maxima de 195 km/h.
Din acest punct de vedere, Evoque nu est cel mai sprinten dintre SUV-uri iar la viteze mari vehiculul pare sa se chinuie pentru a accelera. Este mai mult o masina de imagine, de prestanta, decat una cu care sa faci demonstratie pe asfalt. Un model care nu va dezamagi soferul normal si care pluseaza enorm la capitolul infatisare. Asta daca nu vorbim despre confortul tehnologic sau luxul de la interior. Ca orice Range Rover, Evoque nu dezamageste acolo unde asfaltul se termina si asta se datoreaza celebrului sistem Terrain Response. Selectorul va ajuta sa configurati modul ideal de rulare pentru orice fel de traseu iar suspensia se supune indata, in functie de comanda. Mai mult, afisajul indicatoarelor de bord isi schimba culoarea odata cu schimbarea modului de rulare.
Capacitatea de a se adapta la orice fel de suprafata de rulare este una dintre cele mai puternice caracteristici ale brandului britanic. Insa, asa cum punctam mai sus, Evoque ramane facut in mod special pentru asfalt, locul unde se simte si arata cel mai bine. Designul agresiv si eleganta interiorului te trimite cu gandul la drumurile virajate, locul in care un SUV n-ar trebui sa stea foarte confortabil, dar acest lucru nu se intampla si cu Evoque. Tinuta de drum pe viraje este aproape ireprosabila iar directia este la inaltime.
Design/Interior
Am putea vorbi doar despre design si asta ar fi destul. N-ar mai fi nimic de zis in privinta lui Evoque. Estetica este esentialul acestui model, modul in care arata demonstreaza clar ca masina a fost gandita sa atraga publicul tanar si sa faca senzatie pe strazi. Genialitatea designului consta in simbioza dintre liniile clasice si cele moderne. S-a apelat la o tenta futurista, agresiva , dar nu s-a pierdut din eleganta. Acest aluat a fost preparat perfect iar rezultatul final este impecabil. Infatisarea este un cec in alb pentru popularitatea modelului. Din orice unghi l-ai privi, Evoque arata senzational iar acest lucru se confirma de fiecare data cand masina paraseste garajul.
Daca exteriorul este un orgasm vizual, interiorul are menirea sa ridice confortul la un nivel si mai ridicat. Suprafetele acoperite de piele, scaunele sport extrem de confortabile, multitudinea de tehnologii la care se adauga si minicamerele de filmat, care te ajuta sa strecori masina peste tot si sa scapi de pericolul unghiurilor moarte, sunt elementele care contureaza un peisaj de vis. Cu exceptia plasticului de pe consola si a display-ului, care ar fi putut fi la un nivel mai inalt, Range Rover Evoque exceleaza odata cu fiecare finisaj, la orice detaliu ai privi. Pasagerii din fata nu se vor putea plange deloc de spatiu, iar cei din spate vor avea placerea unei calatorii decente. Cat despre sofer, acesta va fi rasfatat incepand cu volanul si terminand cu pedalierul.
Concluzie
Land Rover a dat lovitura cu Range Rover Evoque. Putini erau cei care se asteptau ca marca britanica sa construiasca un SUV de mici dimensiuni si mai putini credeau ca acesta ar putea avea asa un succes. Inchinat unui public nou, nu neaparat tanar, Evoque este un raspuns pe care Land Rover il ofera viitorului, o masina care arata ca un concept si se comporta ca atare. Pentru cei care conduc o masina normala, Evoque poate insemna un moft, insa nici acestia nu pot sa zica ca nu-l indragesc.
Modelul poate fi achizitionat in Romania de la 37.572 euro cu TVA, pentru versiunea de 150 de cai putere. Versiunea testata de noi, echipata cu motorul de 190 de cai si interuoir Dynamic ajunge la un pret de peste 51.000 de euro, un pret corect pentru o masina suta la suta premium.
[widgetkit id=10]