Special

Cum sa alegi scaunul auto pentru copil

De 22 noiembrie 2013No Comments

Scaunul auto este un accesoriu esential atunci cand la bordul masinii se afla un copil. Dar ce fel de scaun sa alegem? Piata abunda de oferte care mai de care mai tentante, fie din punctul de vedere al pretului, sau al functiilor pe care le indeplinesc.

Totusi, scaunele nu ofera toate acelasi nivel de siguranta si e important sa cunoastem diferentele inainte de a merge la cumparaturi. In principiu, scaunul copilului nu ar trebui sa fie un motiv de economie, functiile lui fiind la fel de importante ca sistemele de siguranta ale masinii in care este montat si pe care le completeaza.

Scaunul trebuie sa fie „pe placul” copilului

O functie inportanta a scaunului este confortul oferit. Daca acesta “are tepi”, veti avea surpriza ca cel mic sa nu stea in el mai mult de jumatate de ora, iar asta inseamna ca la un drum mai lung va trebui sa opriti foarte des.

Pentru a va asigura ca nu se intampla asa, verificati daca materialul este placut la atingere si daca sunt muchii prea ascutite, in special in partea sezutului. Daca dumneavoastra nu va place, atunci nu va fi nici pe placul celui mic.

Unele modele, in special cele mai scumpe, ofera posibilitatea de a inclina scaunul pe spate, ca cel mic sa poata dormi linistit. Asadar, o investitie ceva mai mare la inceput va poate asigura o calatorie mai linistita.

Sistemul de prindere

Aproape toti producatorii de automobile ofera sisteme de prindere ISOFIX pentru scaunul copilului, dar ce anume inseamna asta? ISOFIX este un standard care foloseste caroseria masinii pentru ancorarea scaunului si nu centura de siguranta. Acest sistem asigura o prindere foarte buna si stabila, insa scaunul nare un cadru special care se prinde separat de masina. Asta inseamna ca este mai greu de montat/demontat, iar pretul creste simtitor. Scaunele cu prindere ISOFIX sunt oferite in special de dealerii auto pentru a fi achizitionata o data cu o masina noua, caz in care pretul mai mare poate trece neobservat.

Cel mai popular sistem este cel care foloseste pentru prindere centura masinii. Initial, o astfel de solutie poate parea drept “carpeala”, dar daca ne gandim ca centura de siguranta este conceputa pentru a face fata unui adult, atunci cu siguranta se va descurca si cu un copil de 10-15 kg. Evident, aici exista cele mai multe oferte, iar preturile variaza de la cateva sute de lei, la peste 1.000 ron.

Esential pentru aceste tip de scaun este sistemul de fixare pe centura. Cu cat e mai solid, cu atat mai bine. Majoritatea modelelor au si un sistem suplimentar de intindere, astfel incat fixarea sa se faca aproape perfect, insa nu tate scaunele sunt prevazute cu asa ceva. Acestet tip de scaun are tendinta de a aluneca in lateral, de aceea este important ca fixarea sa se faca foarte “strans”.

Din pacare, procedura de montare a unui astfel de scaun necesita ceva forta, centura masinii trebuid intinsa cu mana in prima faza, Daca masina are trei locuri prevazute cu centuri pentru locurile din spate, atunci scaunul poate fi montat si pe mijloc, dar in acest caz fixarea trebui sa fie facuta si mai bine, deoarece aici forma banchetei nu mai impiedica scaunul copilului sa alunece in lateral.

Centurile cu care este prevazut scaunul sunt la fel de importante. Plecand de la confort, unde trebuie sa aiba parti moi si reglaj pe inaltime, pana la siguranta, aici fiind important sa fie cat mai late. Incuietorile trebuie sa fie metalice, iar centura trebuie sa aibe cinci puncte de prindere. Este indicat sa-l obisnuiti pe cem mic “sa-si puna centura”, acet lucru fiind la fel de important ca pentru oricare alt pasager.

Scaunul copilului pe locul din dreapta

In general acesta solutie ar trebui ocolita. Daca totusi este important sa aveti copilul langa dumneavoastra in timpul mersului, sau masina nu are decat doua locuri, nu uitati sa dezactivati airbag-ul din dreptul pasagerului(!), altfel viata copilului este efectiv in pericol chiar si in cazul unui accident usor.

Categoriile de varsta

Pentru a-si face vanzare, producatorii de scaune spun ca ideal este sa folositi trei tipuri de scaune, in unele cazuri chiar patru, pana cand copilul ajunge sa stea singur pe bancheta, insa cea din ce-al treilea este doar un simplu inaltator cu spatar care foloseste centurile masinii si care, in functie de model, poate sa nu fie necesar. Oricum, ultimele doua sunt cele mai ieftine dintre toate, preturile incepand de la 50 de lei pentru cele realizate din polistiren expandat.

Tipurile de scaune sunt catalagate in general dupa greutatea copiluluii, insa unii producatori trec si vastra. Pana cand atinge greutatea de 9 kg (grupa 0+), bebelului trebuie sa stea, cinform indicatiilor medicilor, cu spatarul inclinat la 135 de grade. Pentru acestia exista scaunul tip “scoica” ce se monteaza numai cu fata in directia opusa sensului de mers, pozitie ce este recomandata pana la varsta de un an. Acest scaun ofera o protectie foarte buna pentru cap si gat si poate fi montat atat pe locul pasagerului din dreapta cat si pe bancheta.

Grupa 1 de scaune este pentru copii cu greutatea intre 9 kg si 18 kg, adica pana la varsta de aproximativ patru ani, si sunt orientate cu fata in directia de mers.

Urmeaza categoria inaltatoarelor care pot avea sau nu si un spatar cu suport lateral pentru cap. Acestea folosesc direct centura masinii care nu trebuie sa treaca peste abdomenul celui mic.

 http://www.youtube.com/watch?v=aIhL8gtcNiw

 

Share

Leave a Reply

1 + fifteen =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373