Special

Cum sa prelungesti durata de viata a anvelopelor cand nu le folosesti

De 15 noiembrie 2018No Comments

Locul unde depozitam anvelopele de vara este foarte important. Potrivit expertilor, temperatura de depozitare corecta este cel mai important factor. Astfel, durata de viata a unei anvelope se poate prelungi  si prin protejarea impotriva umiditatii, substantelor chimice si radiatiilor UV. Un hotel de anvelope este cea mai buna alegere. 

Unde ar trebui depozitate anvelopele de vara? In garaj, la subsol, pe balcon sau afara? Martin Dražík, manager de produs pentru Nokian Tyres Central Europe, este de parere ca temperatura de depozitare este cel mai important factor.

„In trecut, unii oameni obisnuiau sa pastreze anvelopele in apropierea cazanelor de incalzire centrala. Un astfel de loc este prea fierbinte, iar caldura va avea un efect advers asupra compusilor de cauciuc. Anvelopa va incepe sa se usuce, se va intari si vor aparea fisuri. Poate chiar sa si arda”, explica Dražík.

Locul ideal pentru depozitarea anvelopelor este un spatiu racoros, cu temperatura sub 15ºC, in care anvelopele raman uscate. Sunt de preferat spatiile intunecate protejate de lumina soarelui, deoarece radiatiile UV vor reduce durabilitatea anvelopei”, adauga Dražík.

Hotelurile de anvelope rezolva problema de depozitare

O solutie din ce in ce mai frecventa este depozitarea anvelopelor intr-un hotel de anvelope, deoarece acest lucru permite spatiului de stocare sa aiba si alte utilizari. Un hotel de anvelope poate fi o solutie simpla in cazurile in care, de exemplu, cooperativele imobiliare interzic depozitarea anvelopelor din cauza riscului de incendiu. Intr-un hotel de anvelope, acestea sunt verificate, spalate si ajustate de profesionisti.

O anvelopa bine intretinuta, de inalta calitate, va dura pana la sase ani. Anvelopele fabricate acum mai bine de zece ani, nu ar mai trebui sa fie folosite.

Data fabricatiei este un numar de patru cifre marcat pe anvelopa: primele doua cifre indica saptamana de fabricatie, iar ultimele doua indica anul. Un loc de depozitare necorespunzator poate deteriora anvelopele intr-un singur anotimp, fara a mai putea fi reparate.

Spalarea anvelopelor cu jet puternic de apa le poate deteriora

Recomandarile de depozitare pentru anvelopele de iarna si de vara sunt similare. Inainte de a va depozita anvelopele, este bine sa le spalati si sa le clatiti cu grija. Indepartati pietrele mai mari din caneluri si verificati daca suprafata de rulare si peretii laterali prezinta fisuri sau umflaturi anormale.

Inainte de a depozita anvelopele, asigurati-va ca acestea sunt complet uscate. Anvelopele nu trebuie sa intre in contact cu uleiuri, solventi sau alte substante chimice de la locul de depozitare. Daca este necesar, puteti achizitiona saci pentru protectie.

Anvelopele nu trebuie sa se afle sub incarcaturi si tensiune; cu alte cuvinte, nu ar trebui sa stivuiti alte lucruri peste anvelope.

„Cand asezam anvelopele una peste alta, presiunea poate fi ridicata usor inainte de depozitare, deoarece anvelopa de dedesubt suporta o incarcatura destul de grea”, mai spune Dražík.

Share

Leave a Reply

thirteen + 6 =