Special

Cum sa te bucuri de condus pe timp de vara. Cateva sfaturi privind anvelopele

De 16 august 2018No Comments

Confortul din timpul condusului poate sa fie afectat de multi factori precum vremea, perioada zilei si, desigur, ceilalti participanti la trafic. Din fericire, soferul poate sa controleze cativa dintre acesti factori si sa asigure confortul pe durata traseului, renuntand la graba inutila care produce mai mult zgomot si un stres suplimentar. Rutele fara asfalt uniform, care sunt un lucru comun pe multe dintre drumurile europene, sunt un bun exemplu. Ai putea fi tentat sa mergi pe urmele create de miile de soferi, insa acest lucru o sa creeze mai mult zgomot, iar anvelopele se vor uza mai rapid decat daca mergi pe unde nu sunt urmele altor soferi.

„Dintr-un motiv necunoscut de noi, oamenii prefera sa conduca pe urmele deja facute de alti soferi, pe unde asfaltul este cel mai dur, iar riscul acvaplanarii este foarte ridicat, in loc sa mearga pe portiunile fara urme, cu apa sau sa traga un pic de volan”, ne spune Martin Dražík, Product Manager al Nokian Tyres Europa Centrala.

Ajungi la destinatie intr-un mod confortabil

Stilul de condus este un prim factor de stres, atat pentru sofer, cat si pentru pasager. Matematic, reducerea vitezei cu 10 km/h iti va reduce durata drumului cu doar 8 minute la fiecare o suta de kilometri, in schimb acesta va fi mult mai sigur si mai confortabil. Depasirea celorlati participanti la trafic doar pentru a ajunge mai repede la destinatie este o lupta fara final si un efort depus doar pentru a castiga cateva minute. Accelerarea treptata si calma iti asigura o uzura mai lenta a anvelopelor.

Despre presiunea optima in anvelope

Cand masina si anvelopele sunt in stare buna te poti bucura de condus in conditii de siguranta. O presiune optima in anvelope iti ofera mai multa liniste sufleteasca, imbunatateste confortul din timpul condusului si extinde durata de viata a anvelopelor.

Este indicata verficarea presiunii anvelopelor la cateva saptamani si inainte de fiecare drum mai lung. Orice model de masina vine, din fabrica, cu presiunea optima in anvelope, valabil atat pentru vehiculele cu incarcaturi mai usoare cat si pentru cele de mare tonaj. Presiunea recomandata este inscriptionata si poate fi gasita pe interiorul portierei si in manualul proprietarului. Majoritatea service-urilor au echipament pentru masurarea si ajustarea presiunii din anvelope, insa pentru siguranta in plus poti sa cumperi un manometru si sa efectuezi singur verificarea, pentru a nu pierde prea mult timp cu drumul pana la service.

„Este foarte important sa mentii o presiune optima in pneuri. Daca aceasta este prea scazuta, miscarile volanului nu vor fi urmarite cu precizie, asa cum ar trebui. Pe de alta parte, un nivel mult prea ridicat al presiunii poate diminua calitatea calatoriei si va creste zgomotul produs de anvelope. Toate acestea pot duce la un confort scazut in timpul condusului”, spune Petri Paananen, test driver-ul Nokian Tyres.

Anvelopele de calitate asigura o aderenta ferma

Sunt diferente majore intre producatorii cunoscuti si responsabili de anvelope si brand-urile mai putin cunoscute in ceea ce priveste tendinta de acvaplanare si aderenta anvelopelor. Acestea sunt cel mai usor testate in conditii extreme. O distanta mai scurta de franare a unei anvelope de calitate inseamna mai multa siguranta si o prevenire mai eficienta a accidentelor.

„Adancimea benzii de rulare este un factor foarte important atunci cand se masoara aderenta si tendinta de acvaplanare a unei anvelope. Produsele de vara si de iarna ale Nokian Tyres sunt patentate cu indicatorul DSI care afiseaza aceasta adancime sub forma de numere pe suprafata de rulare”, completeaza Martin Dražík.

Noul studiu realizat de Nokian Tyres, ce are ca subiect anvelopele de vara, demonstreaza faptul ca soferii europeni apreciaza anvelopele premium. 58% dintre soferii europeni sunt de acord cu faptul ca anvelopele premium se comporta mai bine, fara a tine cont de conditiile de drum. Tot 58% dintre soferi au confirmat si faptul ca anvelopele premium sunt mai sigure in conditii de vreme nefavorabila si ca structura lor este mai durabila, indiferent de conditiile de drum. Potrivit studiului, aderenta este cea mai importanta caracteristica a anvelopelor de vara.


De ce conteaza profilul anvelopelor

Producatorii de automobile sunt cei care definesc dimensiunea standard a anvelopelor, profilul si dimensiunile optionale in functie de vehicul. Desi dimensiunea anvelopelor a crescut, iar profilul s-a redus, un profil mai mare al anvelopelor inca reprezinta un confort ridicat in timpul condusului.

„Un profil mai inalt duce la un confort sporit in timpul condusului. Un material mai rigid poate influenta confortul din timpul condusului: rezistenta la rulare o sa creasca si placerea de a conduce va creste. Si zgomotul din interiorul vehiculului este un factor care poate afecta confortul, acesta ar trebui monitorizat conform testelor pentru anvelope din revistele auto”, ne sfatuieste Martin Dražík.

 

Share

Leave a Reply

one × 5 =