Stiri

Detalii despre noul concept Kia CUB

De 8 aprilie 2013No Comments

Kia Motors a pregatit o surpriza majora vizitatorilor celei de-a noua editii a Salonului International Auto de la Seul (Seoul Motor Show) prezentand in premiera mondiala noul concept CUB.

Conceput si desenat in cartierul general din Seul al companiei, sub indrumarea directa a sefului departamentului de design Kia, Peter Schreyer, noul CUB masoara ceva mai putin de patru metri si este dotat cu portiere care se deschid in sens opus, lipsa stalpilor B din structura de rezistenta a automobilului facilitand un acces excelent in habitaclul luxos.

„Noua Kia CUB este un coupe compact cu patru portiere gandit special pentru un plus de performanta, dar si de practicabilitate”, a precizat Thomas Oh, vicepresedinte executiv si COO al Kia Motors Corporation. „Conceput pentru a fi pe placul celor care stabilesc tendintele urbane, habitaclul lui CUB poate gazdui in deplin confort patru persoane care vor beneficia de o atmosfera foarte placuta.”

Privindu-i exteriorul se remarca silueta micuta, dar zvelta, cu partea frontala vesela si cu un caracter indraznet in ansamblu. Unele elemente de design gandite de Peter Schreyer in 2007 sŸi puse in scena de conceptul Kia Kee 2+2 au fost revizuite si reinterpretate pentru noul CUB. „Nasul” lui CUB este incadrat de un element asemanator unei guri, iar tusŸele amintesc de elemente de actualitate, intalnite la designul modelelor Optima, Sportage sau Cadenza. Noua interpretare a grilei incadreaza un element ce integreaza admisia de aer a turbosuflantei, care este vopsita in culoarea caroseriei. 

Farurile sunt prevazute cu tehnologie LED, si sunt apropiate conceptual de cele montate pe Kia Qouris, model lansat anul trecut de Kia. Jantele de aliaj au dimensiunea de 19 inch si completeaza aripile arcuite, in timp ce pe lateral portierele din fata sunt prevazute cu elemente aerodinamice care completeaza inspirat profilul conceptului. In spate, lampile cu LED contribuie la caracterul premium al exteriorului, iar motivul de design intalnit si la partea frontala si preluat de la Kia Kee este adoptat pentru a accentua latimea automobilului. 

Exteriorul „curat” este evidentiat si de oglinzile minuscule, aerodinamice, si de manerele portierelor incastrate. La capitolul aspect s-a optat pentru o schema cromatica bicolora, iar dungile subliniaza caracterul sportiv, dand de inteles ca este vorba de un automobil cu un potential de performanta evident.

Un interior luxos cu patru locuri veritabile

Cu patru locuri individuale, interiorul lui CUB va garanta o ambianta unica. Senzatia va fi aceea a unui coupe de lux, cu finisaje din piele neagra si cu elemente galbene montate pe scaune, volan si manerele usilor, pentru a evidentia si mai mult caracterul premium.

Aspectul bordului a fost inspirat de ochii animalelor salbatice. Consola centrala are un aspect minimalist, iar gura de ventilatie este controlata de un senzor tactil. Pentru un plus de siguranta, volanul este prevazut cu o tehnologie care permite monitorizarea ritmului cardiac al soferului. 

Pe langa volanul inteligent, element central pentru sofer, exista si un sistem botezat DIS (Driving Information System) care poate fi controlat prin intermediul gesturilor chiar in timpul mersului, multumita unei camere care le recunoaste si sesizeaza miscarile acestuia. Cu mişcari bine definite soferul poate accesa diferite meniuri ale sistemului multimedia al noului concept CUB si poate da anumite comenzi. Tintind caracterul orientat spre performanta, CUB este prevazut si cu un suport de sprijin pentru piciorul soferului, exact ca in cazul automobilelor sportive. 

Motor supraalimentat de 204 CP

Pentru grupul propulsor al noului CUB s-a optat pentru o versiune imbunataÅ£ita a motorului de 1,6 litri GDI (injectie directa de benzina), unitate confirmata recent ca va intra in dotarea noilor cee’d GT si pro_cee’d GT, proaspat lansate spre comercializare in Europa. Beneficiind de aportul unei turbosuflante twin-scroll si a unor elemente interne reproiectate, noul motor va produce cu 51% mai multa putere (204 CP) si un cuplu motor maxim imbunatatit cu 60% (265 Nm) fata de unitatea normala de 1,6 litri.  

Gratie acestei motorizari, si a transmisiei manuale cu sase rapoarte cu care face pereche, ambele modele GT produse de Kia pot accelera pana la viteza de 100 km/h cu start de pe loc in doar 7,7 secunde, in timp ce viteza maxima constructiva este de 230 km/h. In momentul de fata nu exista planuri concrete pentru introducerea in productia de serie a conceptului CUB.

Robert Gherghe

robert@voom.ro

Share

Leave a Reply

1 × five =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373