StiriVideo

Documentar video – povestea lui MX-81, primul prototip Mazda

De 27 aprilie 2021aprilie 30th, 2021No Comments

Comandat de Mazda Italia si produs de Lungta Film, documentarul de 13 minute spune povestea modelului futurist MX-81, primul prototip Mazda, la 40 de ani de la prezentarea sa la Salonul Auto de la Tokyo din 1981. Un coupe mic, in forma de pana, proiectat de Marc Dechamps pentru compania Bertone din Torino, MX-81 a fost primul model Mazda care a avut simbolul MX (Mazda eXperimental) – un acronim destinat celor mai provocatoare masini ale companiei, creand noi valori fara a fi limitat de conventional, indiferent de tipul vehiculului.

Majoritatea prototipurilor sunt distruse dupa ce sunt expuse dar, in 2019, Nobuhiro Yamamoto – dezvoltator de motoare rotative si managerul de program al modelului MX-5 de peste 40 de ani – a descoperit modelul MX-81 intr-un depozit la sediul central Mazda din Hiroshima. Conceptul a fost livrat catre Mazda italia, unde a fost restaurat cu atentie la Superstile din Torino sub coordonarea lui Flavio Gallizio. Finalizarea restaurarii a fost sarbatorita printr-o reconstituire a celebrei sedintei foto a aceluiasi model MX-81 in fata Catedralei din Milano, acum aproximativ 40 de ani.

Restaurarea a fost insotita de noul documentar, care examineaza istoria modelului MX-81 si locul sau in relatia dintre flerul design-ului italian si maiestria tehnologica japoneza; o colaborare care a inceput, aproape intamplator, cu vreo 20 de ani inainte de nasterea primului prototip Mazda.

Share