Teste

E cu totul altceva! – Chevrolet Spark

De 8 iulie 2010No Comments
; ; ; ;

Am invatat inca din anul 1998 ca atunci cand vine vorba despre o masina de oras, trebuie sa ne gandim la Matiz. Si asta pentru ca, inca de la prima generatie, Matiz era o masina accesibila ca pret, dimensionata perfect pentru traficul urban si, totodata, suficient de spatioasa. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat. Daewoo Matiz s-a transformat in Chevrolet Spark, iar Chevrolet Spark s-a transformat in noul Spark.

Cu toate ca a trecut deja foarte mult timp de cand pe pietele europene Daewoo Matiz s-a transformat in Chevrolet Spark, nu putine sunt persoanele care inca mai prefera vechea denumire. Alta sigla, alta infatisare, alt nume, nimic nu conteaza. Matiz-ul a ramas un punct de referinta in industria auto, pentru segmentul din care face parte. Si asta cu atat mai mult cu cat Matiz nu a disparut niciodata, fiind vandut in continuare sub sigla Daewoo in tarile asiatice.

Micul gigant – scurt istoric

Productia modelului, cu numele de cod M100, a demarat in anul 1998, fiind comercializat in Coreea de Sud si in mai multe tari din Europa. Designul exterior a fost dezvoltat pe baza modelului Lucciola, un concept Fiat Cinquecento, realizat de Italdesign Giugiaro, dar care a fost respins de catre Fiat. Modelul beneficia de un motor de 0,8 litri, cu trei cilindri.

Din anul 2000 a fost produsa o versiune facelift, Matiz II, cu nume de cod M150. Aceasta a beneficiat de o structura frontala modificata, menita sa permita montarea unui motor cu patru cilindri. Cu toate acestea, implementarea motorizarii de 1 litru a fost amanata pana in anul 2002, cand Daewoo a fost preluat de General Motors. Schimbarea Daewoo-Chevrolet a avut loc in anul 2004.

Incepand cu 2005, a fost produsa varianta M200, prefigurata de Chevrolet M3X, concept prezentat la Paris in anul 2004. Acest model nu a beneficiat doar de redesenari la interior si la exterior, ci si de o suspensie complet noua si de un coeficient aerodinamic mai bun, al carui rezultat a fost reducerea consumului de carburant.

In anul 2007, Chevrolet a prezentat la salonul auto de la New York un concept Spark mai mult decat futurist, denumit Beat. Cine ar fi crezut insa ca viitorul model de serie, cel care circula astazi pe sosele noastre, va avea un design atat de apropiat de cel al conceptului Beat? Ei bine, au crezut cu totii in anul 2009, cand Chevrolet a prezentat versiunea de productie Spark in cadrul salonului auto de la Geneva.

http://www.youtube.com/watch?v=vDLqgX6YBQU

O noua atitudine

Acesta este noul Spark. Se vede cu ochiul liber ca este cu totul altceva. Daca pana in prezent nimeni nu putea contesta calitatile de masina de oras ale lui Matiz/Spark, specialistii Chevrolet au avut grija sa rezolve si singurul aspect negativ, sa spunem, al acestui model. Si anume, identitatea si caracterul masinii. Odata cu lansarea noii generatii, Spark nu mai este doar o masina accesibila si practica, ci este un model cu o arhitectura nonconformista, dinamica, jucausa, care imbie la distractie si voie buna. Noul Spark este modern si funky. Chevrolet a adaugat exact caramida care lipsea unei constructii care, inca de la temelie, era foarte bine pusa la punct. Spark nu mai este doar un mic gigant, ci este un mic gigant aliniat la tendintele actuale ale industriei auto.

Interiorul se prezinta asemenea exteriorului, cu un design la nivel inalt. Din ceasurile de bord ale generatiei precedente a ramas doar vitezometrul, turometrul si computerul de bord fiind integrate intr-un afisaj digital invecinat. Consola centrala este demna de un model de clasa superioara, atat prin aspect, cat si prin functionalitate. Practic, incepand de la volanul multifunctional si pana la manerul exterior „camuflat” de deschidere a portierelor posterioare, Spark demonstreaza ca este o masina careia i s-a acordat foarte multa atentie.

Spatiul interior nu dezamagaste nici in cazul actualei generatii. Spark poate gazdui in continuare cinci adulti, carora le ofera un portbagaj de 170 de litri. Bancheta este rabatabila, motiv pentru care, la nevoie, spark asigura un volum de depozitare de pana la 568 de litri. Enumerarea dotarilor standard nu isi are rostul. In functie de nivelul de echipare, lista dotarilor depaseste asteptarile pentru acest segment. Chiar si versiunea de baza se prezinta generoasa, cu un total de sase airbag-uri (frontale, laterale si cortina). Ce sa mai vorbim despre varianta LT, testata de noi… Fiind versiunea de top, singurele dotari optionale pe care probabil ati dori sa le comandati sunt sistemul de control electronic al stabilitatii (230 de euro cu TVA) si vopseaua metalizata (250 de euro cu TVA).

Cum se comporta

Pentru motorizare sunt disponibile doua agregate pe benzina, ambele cu patru cilindri: de 1 litru si de 1,2 litri. Noi am testat motorul de 1,2 litri, care dezvolta 81 CP la 6.400 rpm si un cuplu motor de 111 Nm la 4.800 rpm. Ambele motorizari respecta normele de poluare Euro 5, emisiile de dioxid de carbon fiind de 119 g/km. Am pornit la drum cu prejudecati in ceea ce priveste caracterul dinamic, insa motorul s-a descurcat onorabil. Ca toata masina, de altfel.

Rafinat, motorul nu este deranjant fonic, iar timoneria placuta a cutiei de viteze contribuie la un condus placut. Bine etajata, transmisia contribuie la atingerea unui consum redus si in afara orasului, la viteze de croaziera. L-am condus atat in oras, cat si in afara orasului, iar consumul mediu a fost de 5,4 l/100 km. Directia moale este ideala pentru oras, iar tinuta de drum inspira siguranta. Cum Bucurestiul a devenit in timp o adevarata proba de testare a suspensiilor, Spark a dovedit ca poate face fata cu brio si unor astfel de provocari.

In Romania, noul Spark este comercializat in opt versiuni de echipare. Echiparea de baza, denumita Spark si dotata cu motorul de 1 litri, costa 7.690 de euro (TVA inclus). Versiunea de top LT, testata de noi, costa 10.380 de euro (TVA inclus). Dar trebuie spus, inca o data, ca dotarile standard depasesc asteptarile.

 

Verdict

Noul Spark reprezinta un progres evident, tehnic si vizual, fata de versiunile anterioare. Este o masina ideala pentru oras, dar care se preteaza si unor escapade extraurbane. Motoarele sunt Euro 5, iar consumul economic de carburant constituie un argument deosebit de important. Spark este confortabil, manevrabil si agil. In continuare este accesibil ca pret, dar ofera mai multe dotari ca niciodata. Insa, mai presus de toate, Spark este o masina cu o identitate proprie, nonconformista si moderna. E cu totul altceva!

Share

Leave a Reply

ten + 7 =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373