
Dupa ce am condus versiunile plug-in hibrid si TCe 100 GPL, avem ijn fata acum motorizarea „full hybrid”, adica cea mai avansata versiune hibrid fara incarcare la priza. Modelul testat vine in echiparea de top E-Tech Engineered Hybrid 145. De fapt, motorizarea si echiparea sunt principalele subiecte ale acestui test.
Hibrid foarte eficient
Pentru cei care nu vor un PHEV, ci doar un hibrid fara incarcare la priza, E-Tech-ul este cea mai buna alegere. Renault a reusit sa puna la punct un sistem excelent, care impresioneaza prin eficienta nu doar un oras – terenul preferat al acestei solutii -, ci si in afara lui. Reteta este cea folosita si pe Clio E-TECH, ori Jogger Hybrid, adica propulsor cu ardere interna, de 1.598 cmc, cu patru cilindri, de provenienta Nissan si dezvolta 91 CP la 5.600 rpm, la care se adauga doua motoare electrice, unul principal, de 49 CP si 205 Nm si un altul secundar, inclusiv cu rol de generator, de 20 CP si 50 Nm, respectiv o baterie de 1.2 kWh (0,85 kWh util). Ca sa incheiem cu cifrele, puterea totala a sistemului este de 145 CP.
Nu avem un CVT sau un DCT, ci o cutie de viteze secventiala cu patru trepte, fara ambreiaj si sincronizatoare, sistem asemanator cu ceea ce se foloseste in Formula 1. In conditii normale ar fi rezultat schimbari de treapta bruste si anevoioase, insa motorul electric secundar are rolul de a sincroniza turatia volantei cu a arborelui principal din cutia de viteze. Mai mult, plecarile de pe loc, atat inainte cat si la mersul cu spatele, sunt realizate 100% de motorul electric principal, iar motorul cu ardere interna este pornit ceva mai tarziu de catre motorul electric secundar. De aceea nu este nevoie de ambreiaj si de treapta intai, iar cutia are de fapt, rapoarte pentru treptele 2, 3, 4 si 5. Datorita multitudinii de combinatii oferite de cutia de viteze si abilitatea sistemului de a folosi independent cele doua motoare electrice si cel termic, putem avea pana la 15 moduri diferite sau combinatii de putere si rapoarte.
Captur E-TECH poate rula hibrid paralel, serie, cat si serie/paralel. In oras, Renault sustine ca rularea se face electric 80% din timp, ceea ce inseamna ca sistemul functioneaza in serie (motorul termic actioneaza motorul secundar, ce genereaza curentul cu care este alimentat motorul electric principal). Rezultatul este spectaculos, cu o medie urbana de maxim 5 – 5,4 l/100 km. In ceea ce priveste consumul extraurban de benzina pe o distanta de 620 km, din care 300 km pe autostrada si restul pe drumuri nationale de o banda, am inregistrat o medie de 6,2 l/100 km., Ca si stil de mers, am adoptat unul relaxat, dar nu lent, cu o vireza setata pe autostrada la 130 km/h, iar in rest mergand in limitele legale.
E-Tech Engineered, varf de gama
Aceasta versiune de echipare, aflata in topul listei, imprumuta cateva elemente estetice si de la RS Line, dar aduce un look propriu si fresh. De altfel, modelul de fata mi se pare ca arata chiar mai sportiv decat RS Line datorita elementelor negre de pe caroserie: siglele de pe calandru si hayon, inscriptia Captur, plafonul plus jantele, la care se adauga insertiile aurii de pe spoilerul fata, ornamentele de pe usile laterale si cele ce simuleaza evacuarile.
In pretul versiunii testate, 29.350 euro, se regaseste cam tot ce are mai bun gama Captur la aceasta ora. La interior avem sistemul Easy Link cu ecranul tactil de 9,3 inci, care reuneste majoritatea comenzilor, mai putin climatizarea automata, cu guri de ventilatie inclusiv pentru pasagerii din spate, ramasa cu interfata clasica si cateva butoane, de tip tasta sub display, printre care si cele destinate programului Multi-Sense, respectiv mersului in regim EV.
In ceea ce priveste habitaclul, Captur a evoluat enorm fata de generatia trecuta, iar acest lucru se vede inclusiv la nivelul spatiului disponibil: bancheta culisabila inainte/inapoi pe o distanta de 16 cm, care se pliaza la acelasi nivel cu podeaua portbagajului, aducand o functionalitate specifica unui monovolum si spatiu foarte bun pentru pasagerii din spate. La hibrid, bateria suplimentara si restul componentelor sistemului rapesc aproximativ 100 de litri din volumul portbagajul comparativ cu al versiunilor termice, dar si asa ofera intre 326 litri si 440 de litri (bancheta maxim in spate, respectiv maxim in fata). Materialele sunt neasteptat de bune, chiar mai jos, pe usi, pana la buzunar si pe bord pana la torpodoul tip sertar. Plansa de bord aduce un aer modern, cu consola “plutitoare”, ce are doua etaje de depozitare, schimbator de viteze e-shifter si functie de incarare wireless la partea de jos.
Pe sosea
Aportul electricului se cunoaste in special la ruperile de ritm, cand motorul raspunde promt, fara intarzieri, dar aduce avantaje si la viteze mici, ori la repornirea de pe loc – spre exemplu la semafor -, cand ezitarile pe care le semnalam la versiunile termice au disparut complet. Captur E-Tech Engineered Hybrid 145 se simte bine si pe autostrada, unde o viteza de croaziera de 130 km/h este mentinuta in conditiile unui confort auditiv interior bun, dar si cu un consum de carburant corect.
Jantele de 18 inci cu anvelope Goodyear 215/55 sunt, intr-adevar, aratoase, dar pe drumuri cu asfalt cariat, ori la viteze mari, la trecerea peste diverse imbinari, pot transmit mici socuri. Insa in cea mai mare parte a rularii noi am fost multumiti de suspensie. Iar aici trebuie pus la socoteala si posibilitatea de a iesi fara griji pe drumuri de macadam, ori cu pamant batatorit si denivelat. Captur este, pana la urma, un crossover, iar aceasta caracteristica va fi apreciata de cei care ies in natura in weekend si vor sa ajunga ceva mai departe de marginea soselei, inspre locuri mai linistite si mai verzi.