
Ajuns la cea de-a treia generatie, BMW X5 da dovada in continuare de acelasi entuziasm ca la inceput.
Numele X5 este o referinta in segmentul SUV, pentru ca toata lumea apreciaza dinamismul si fiabilitatea acestor modele. Cea de-a treia generatie nu face exceptia, singura diferenta fiind designul mult mai elaborat ce poarta amprenta stilului de peste ocean, piata din Statele Unite fiind cea mai importanta pentru acest model.
Am testat in conditii de iarna, adica pe placul acestei masini, versiunea cea mai populara, 3.0d, care aduce varianta de 258 CP a motorului diesel de trei litri in sase cilindri.
Design / Confort
Fara sa fie o evolutie in adevaratul sens al cuvantului, cum nici a doua generatie nu a fost, X5 pastreaza caracterul sportiv specific marcii si confortul, insa ambianta generala este mai rafinata iar detaliile iti capteza atentia pentru ceva vreme in momentul in care te urci pentru prima oara la volan.
Configuratia plansei de bord a fost pastrata, asadar cei care sunt familiarizati cu modelele BMW se vor simti ca acasa, dar finisarile si materialele folosite au evoluat considerabil. Elementul principal este ,evident, displaiul instalatiei multimedia care acum nu mai este “in” ci “pe” consola centrala si care lasa senzatia ca este escamotabil. Toate functiile masinii, care nu sunt deloc putine la numar, sunt concentrate in sistemul iDrive ce poate fi accesat cu ajutorul butonului multifunctional plasat in dreapta manetei schimbatorului de viteze. Si aici e nevoie de putin antrenament, dar dupa ce ai inteles structura meniului si comenzile de baza totul se va desfasura mult mai repede decat ai crede. Tot de aici se poate seta si culoarea sau intensitatea luminii ambientale care pleaca din mijlocul plansei de bord si se continua pe portierele din fata.
Volanul multifuctional ofera o priza buna si clasicele comenzi pentru instalatia audio montate in partea dreapta, in timp ce pe stanga sunt comenzile pentru pilotul automat adaptiv cu functia Stop&Go, care te va ajuta enorm la mersul in coloana, precum si butonul pentru activarea functiei de asistare la pastrarea benzii de mers.
Motor / Cutie de viteze
BMW X5 3.0d nu este cea mai mica motorizare din gama, insa este prima care merita atentie fiind vorba de un propulsor de trei litri in sase cilindri care ofera mai multa prestanta unui SUV premium si un sunet mai “viguros” care insa este prezent mai mult la exterior decat in habitaclu. Acest motor pune la bataie 258 CP ce sunt transmisi catre sistemul xDrive prin intermediul unei cutii de viteze automate cu opt trepte. Evident, BMW a montat si un set de padele in spatele volanului, dar sunt pentru cazurile “speciale” cand te simti pilot, pentru ca in mod normal cutia stie foarte bine ce face si atunci cand te plimbi si cand te grabesti.
Rezerva de putere este suficienta aproape la orice viteza, iar in general masina se conduce ca o berlina pentru ca la bord exista “o armata” de procesoare care anuleaza balansul caroseriei si ghideaza masina in directia dorita.
Sistemul xDrive este principalul motiv pentru senzatia de stabilitate data de X5 si este foarte eficient pe asfalt, indiferent daca este ud sau uscat. Inca de la prima generatie, BMW X5 nu a fost mare amator de escapade off-road, dealtfel constructorul declarand ca acest aspect nu a fost luat in calcul. Oricum, masina face fata unui drum de tara mai accidentat si pln de noroi, dar mai mult de atat nu este indicat.
Dinamica / Performante
Cei 258 CP te vor face sa simti spiritul BMW atunci cand modul “Sport” este activat din butoanele pozitionate in partea stanga a schimbatorului de viteze, insa isi vor pierde aparent din intensitate o data cu revenirea in modul “Confort”, unde suspensia este setata sa filtreze cat poate de bine denivelarile din asfalt. Insa pentru ca acest lucru sa se intample trebuie ca masina sa fie echipata cu pachetul “Professional” pentru suspensia pneumatica, pachet care creste pretul masinii cu peste 5.000 de euro.
Insa indiferent de modul ales, zgomotul motorului diesel cu sase cilindri se va face auzit abia dupa depasirea turatiei de 2.500 rpm si nici atunci prea tare. Scaunele fata ofera o buna sustinere laterala si suficiente reglaje pentru ca fiecare sa-si gasesca pozitia preferata fara prea mult efort. Pasagerii de pe bancheta nu au nici un motv de nemultumire, spatiul fiind mai mult decat suficient, iar climatizarea cu patru zone, oferita tot pe lista de optiuni, va fi apreciata cu siguranta.
Concluzie:
BMW X5 este masina unde constructorul german a imbinat dinamica specifica modelelor sale cu polivalenta necesara unei masini de familie, iar designul mai rafinat al celei de-a treia generatii completeaza un pachet care cu greu poate fi refuzat. BMW pune accentul pe performanta, tehnologie si nu in ultimul rand pe confort pentru a oferi un automobil compelt din toate pucntele de vedere, si putem spune ca a reusit.
Ca in cazul oricarui model premium, pretul unui model configurat se poate indeparta foarte mult de valoarea de baza, in cazul modelului testat de noi acesta fiind de 93.951 de euro, masina avand un pret de plecare de 63.364 de euro cu tot cu TVA.
Concurenta ofera modele asemanatoare, dar cu o abordare usor diferita care sa promoveze mai bine imaginea de marca, insa o alegere dintre acestea va tine doar de gust, deoarece diferentele de pret nu sunt semnificative.
{gallery}Test BMW X5 3.0d{/gallery}