
Conceptul unui automobil de familie este bine cunoscut de Peugeot, care de-a lungul timpului a cochetat si cu alte genuri, insa activitatea de baza a ramas mereu construirea de automobile destinate familiei.
Acest comcept nu limiteaza insa nici nivelul tehnologiei aflate la bord si nici designul, asadar singura bariera este imaginatia designerilor care trebuie sa tina cont ca pasagerii pentru care vor construi masina vor sa plece la drum “cu catel si cu purcel”.
Exact dupa o astfel de filozofie a fost creat si 3008, care te face sa te intrebi daca nu cumva masina trebuia sa aibe o destinatie mai exotica, insa o minte sucita a schimbat planurile in ultimul timp.
Lansat in 2010, Peugeot 3008 a primit versiunea hibrid in 2011 si a pasit in randul automobilelor din “generatia urmatoare” atat din punctul de vedere al sistemului de propulsie cat si al transmisiei.
Design / Confort
Privirea iti este atrasa imediat de capota inclinata a motorului care se continua sub acelasi unghi cu un parbriz generos. Senzatia de fluiditate este accentuata de farurile alungite pana aproape in dreptul montantului A, in timp ce grila radiatorului pozitionata vertical genereaza un sentiment de soliditate. Linia generala pastreaza elementele specifice stilului Peugeot, dar reuseste sa creeze o atmosfera high-tech care este mult mai pregnanta in habitaclu.
Daca din exterior forma functinala a caroserie reazbate din spatele ornamentelor high-tech, la deschiderea portierei interiorul pare facut cu un signur scop, performanta, si nu te poti abtine sa nu ramai cu gura cascata. Consola centrala este foarte inclinata si atat de inalta incat ajunge la acelasi nivel cu cotiera, iar in partea din dreapta are un maner pentru pasager. Daca nu esti foarte convins de utilitatea lui nu te inseli, insa sustine senzatia de soliditate creata de designul exterior. Nu numai forma consolei pare imprumutata de la o masina de curse ci si comutatoarele pozitionate sub gurile de ventilatie, char daca nu sunt toate functionale.
Cam acestea ar fi elementele pe care peugeot le-a “imprumutat” de la o masina sport, insa 3008 are cateva componente care se potrivesc mai degraba pe un avion. Vorbim de head up display-ul care proiecteaza informatiile nu pe parbriz, ci pe un ecran escamotabil care poate fi actionat separat de catre unul dintre comutatoarele despre care vorbeam mai devreme. Tot din butoane poate fi pliat si displayul sistemului de navigatie care troneaza pe bord, chiar deasupra consolei centrale, iar maneta schimbatorului de viteze pare ca poate lansa rachete.
Asadar, la bordul lui 3008 Hy4 te vei simti ca intr-un cockpit, inconjurat de tehnologie si de gadgeturi care nu au nici o legatura cu ergonomia sau functionalitatea, dar care reusesc sa-ti schimbe de fiecare data starea de spirit. Din pacate nu putem avea toate aceste “jucarii” la bordul unei masini de familie fara sa fie nevoie de sacrificii, de acesta data fiind randul spatiilor de depozitare sa platesca tribut. Sigur, exista suficient loc in buzunarele portierelor, iar compartiemtul din cotiera centrala este recit si adaposteste si conexiunea USB, insa pentru o masina de famile este nevoie de mai mult de atat. Este evident efortul facut de designeri pentru a da alt aer habitaclului lui Hy4, lucru care ne face sa ne intrebam de ce a fost ocolit volanul, care nu are nici macar un buton de volum, Peugeot preferand sa foloseasca acelasi joystick de comanda plasat in spatele volanului, prezent pe toate modelele.
Motor / Cutie de viteze
Folosirea numelui “Hybrid” simplu in denumire a fost ocolita intentionat deoarece acesta nu ar fi favorizat tehnologia aflata la bordul lui Hy4 si s-ar fi amestecat in marea de modele care populeaza aceasta categorie.
De la prima rasucire a echeii in contact vei sesiza ca este vorba de un model special deoarece… nu se intampla nimic. E nevoie de putina vointa pentru a depasi instinctul si a muta totusi maneta schimbatorului in “D”, moment in care masina se pune in mscare. Defapt, motoarele electrice pot fi folosite la mai mult de atat, 3008 Hy4 avand posibilitatea de a rula astfel pana la o viteza de 70 km/h. Evident, exista niste conditii care trebuie indeplinite pentru a calatorii in liniste, anume bateria trebuie sa fie incarcata in proportie de minim 50% iar incalzirea habitaclului trebuie sa fie oprita deoarece depinde de motorul termic.
Peugeot 3008 Hy4 reuseste sa impresioneze prin performantele oferite. Cele doua motoare furnizeaza impreuna 200 CP si un cuplu impresionant de 500 Nm care faca ca demarajul pana la 100 km/h sa se faca in 9,2 secunde. Motorul eletric poate furniza 37 CP si 200 Nm dar numai pentru perioade scurte de timp, in rest producand 27 CP si 100 Nm.
Lipsa unei optimizari a standardelor de stabilite a conumului pentru masinile cu propulsie hibrida face ca acesta sa fie mult mai optimist pe hartie decat in realitate, insa avand in vedere performatele oferite si greutatea masinii, valoarea este foarte buna, mai mica decat cea a versiuni echipate doar cu motor HDI. Diferenta de pret intre acestea este considerabila si se justifica doar pentru cei care apreciaza confortul si linistea oferite de o propulsie electrica.
Cutia de viteze cu sase trepte este aceeasi care echipeaza si versiunile manuale doar ca in cazul de fata este controlata electronic. Asta insemna ca pauza dintre schimbarea treptelor o sa se resimta mai tare fata de o cutie automata clasica, insa scopul este reducerea comsunului de combustibil, iar acesta cutie poate fi mai eficienta decat una manuala. Schimbarea treptelor se poate face si manual de la padelele montate in spatele volanului.
Dinamica / Performante
Peugeot 3008 HY4 este un MPV si in ciuda aspectului futurist se comporta ca atare. Directia asistata electric este suficient de precisa si nu te va pune in dificultate. Am apreciat felul in care masina combina recuperearea energiei de franare cu sistemul de franare hidraulic al masinii, asadar nu vei simti nici o diferenta la apasarea pedalei de frana. Primul intra in fuctiune imediat ce vei elibera pedala de acceleratie, masina avand in acest caz un comportament similar cu al unei cutii de viteze manuale in frana de motor, convenabil pentru deplasarile in oras unde nu mai este nevoie de pedala de frana atat de des.
Performantele sunt peste asteptari, in mare parte datorita cuplului de 500 Nm oferit de cele doua motoare in modul “Sport”. Insa cutia de viteze nu reuseste sa urmeze un stil de condus mai sportiv, iar masina iti va aminti cu fiecare ocazie ca este un MPV.
Montarea motorului electric pe puntea spate transforma masina intr-un 4×4 atunci cand acest mod este selectat din butonul aflat pe consola centrala. Sigur, nu se compara cu o transmisie integrala clasica, dar in putinele situatii cand vei avea cu adevarat nevoie de una nu vei simti diferenta. Folosirea modului “4×4” imbunatateste comportamentul pe viraje, dar intr-o masura prea mica pentru a justifica sacrificarea consumului.
Concluzie
Peugeot 3008 HY4 ofera o combinatie unica de tehnologie si functionalitate pe o masina care poate fi considerata, cu putina indulgenta, si MPV si SUV.
La un pret de plecare de 38.535 €, 3008 HYbrid 4 are multi concurenti cu propulsie clasica atat din clasa MPV cat si 4×4, alegerea hibridului de la Peugeot tinand cont de latura sentimentala a fiecaruia.
[widgetkit id=13]