Blog

Festivalul de Film Istoric din Cetatea Rasnovului

De 21 iulie 2014No Comments

Pentru mulţi vacanţa perfectă înseamnă mare, plajă, eventual insule şi alte bărci. Pentru alţii poate fi un pahar de vin bun, o privelişte bună într-o piaţetă rămasă intactă din vremea risorgimento-ului sau o drumeţie prin eterna Europă.

Dar cel mai bun iz de vacanţă îl poţi găsi într-o cetate pe timpul unui festival, de oricare ar fi el. Chiar dacă nu e tocmai Avignon, Râșnovul nostru românesc ne oferă la început de august un eveniment special marcat de istorie şi film. Creaţie a unei echipe entuziaste conduse de Mihai Dragomir, Festivalul de Film Istoric din Cetatea Rasnovului  se va desfășura între 1 şi 10 august 2014, iar temele evenimentului din acest an sunt “Marele Război”, “1989, a fost sau n-a fost?” și “Los Angeles 1984”. Peste 40 de filme documentare și de ficțiune, dezbateri cu istorici sau martori ai evenimentelor, discuții cu actori și regizori, concerte sau prezentări de carte sunt câteva dintre activitățile pregătite pentru publicul care va vizita Cetatea Râșnov la începutul lunii august. 

Evenimentul cinematografic de la Râșnov va fi precedat de o expoziție în centrul Capitalei, între 28 iunie și 15 iulie, ce va prezenta prin imagini unice perioada Primului Război Mondial. 

Festivalul de Film de la Râșnov va găzdui și Școala de Vară ASTRA, în cadrul căreia 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie vor putea participa gratuit la toate evenimentele festivalului şi vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare şi masă. Pentru a câştiga un loc la Şcoala de Vară ASTRA, aceștia trebuie să trimită, până la data de 30 iunie 2014, CV-ul şi un scurt eseu pe tema: „O zi din viaţa mea în România anului 2014, condusă de Nicolae Ceauşescu”.

Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu temă istorică ale cinematografiei româneşti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România. Festivalul include proiecţii de filme şi documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discuţii cu actori şi regizori, prezentări de carte, concerte şi expoziţii. Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro şi la www.facebook.com/filmistoricrasnov.

Share

Leave a Reply

five × five =


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ingvoom/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373