Teste

Fidel principiilor – Test Subaru Forester e-Boxer

De 20 septembrie 2021No Comments
; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Poate ca nu multi isi amintesc, dar inceputul anilor 2000 gasea marca Subaru pregatita deja pentru revolutia SUV-urilor, ce urma sa inceapa. In afara faptului ca tractiunea iuntegrala era specifica si inclusa in dotarea oricarui model Subaru ce iesea de pe poarta fabricii, Forester era un break suprainaltat, extrem de rapid si capabil in afara terenului. Nu prea avea concurenta, pentru ca majoritatea producatorilor auto erau ocupati atunci cu monovolume, sedanuri si, oricum, orice altceva, in afara de SUV-uri. Motorul boxer insemna o pata de culoare si un simbol al japonezilor, care castigau cu Impreza in WRC. Numele Forester a devenit, treptat, sinonim cu segmentul SUV-urilor, primind intre timp si motorizare diesel si caroserie in ton cu noile gusturi ale publicului.

De asemenea, performantele sistemului Symmetrical All Wheel Drive au plasat intotdeauna modelul in topul testelor comparative intre solutiile de tractiune integrala de pe piata. Efervescenta cu care evolueaza industria auto ne-a adus in punctul in care electrificarea face parte din orice ecuatie, iar Subaru si-a adaptat oferta la noul trend, dar si la cerintele in ceea ce priveste emisiile, propunand Forester exclusiv in versiune hibrida. Dar, asa cum era de asteptat, pastrand traditia si principiile: motor boxer si tractiune integrala.

Familiar si spatios

Acest Forester, botezat generic e-Boxer, comunica prin toti porii ADN Subaru, venind cu un design curat, suprafata vitrata mare si blocuri optice clasice, dimensionate generos. Din acest punct de vedere, stilul este foarte cuminte comparativ cu concurenta, ce aduce linii mult mai dinamice si futuriste, faruri aplatizate si stopuri cu tehnologie LED. Pe de alta parte, in Subaru am intrat si iesit cu o lejeritate excelenta din habitaclu, fara sa fiu atent la cap sau fara sa ma murdaresc de praguri. La locurile din spate accesul este la fel de usor, chiar si pentru cei cu copii, care trebuie sa ii fixeze in scaunele speciale. Locul pentru genunchi este absolut imens, spatarul banchetei se poate regla pe mai multe grade de inclinare, iar un al cincilea pasager va sta rezonabil pe mijlocul banchetei.

Portbagajul aduce un volum de 509 litri, care pot fi suplimentati la 1.779 litri prin rabatarea banchetei, in vreme ce locurile de depozitare sunt pozitionate si dimensionate corect, atat pentru doze de bauturi, cat si pentru obiecte personale. Astfel, la capitolul habitabilitate, Forester este unul dintre cele mai competente modele din segment. Apropo de dimensiuni, lungimea masinii este de 4.625 mm, cu un amoatament de 2.670 mm.

Mostenirea modelelor sportive se vede imediat la pozitia de condus, pentru ca scaunele frontale – cu reglaje electrice – ofera o sustinere laterala foarte buna, ba chiar am gasit pedale si suport pentru pixiorul stang din aluminiu. Stilul traditional al caroseriei este pastrat si in ceea ce priveste designul plansei de bord, care nu este neaparat wow. 

Trendul interfetei digitalizate nu a ajuns atat de vizibil la Subaru, precum intalnim la concurenta. Sunt multe (poate chiar prea multe) butoane fizice, pe volan, pe consola, in stanga volanului, iar instrumentarul de bord este analogic, cu acele care baleiaza, traditional, toata plaja de valori la punere contactului. A aparut un nou sistem de infotainment, cu ecran de 8 inci, dar si un alt display de 6,3 inci, la baza parbrizului, unde pot fi urmarite functionarea sidstemului AWD, consumul si autonomia. Sigur, sunt si detalii care pot fi imbunatatite, precum grafica si logica meniurilor din sistemul de infotainment, ori materialele cu textura mai tare, care dau senzatia de soliditate, insa nu au finetea modelelor europene.

Boxer hibrid agreabil

Motorul cu patru cilindri orizontali opusi are 2 litri si dezvolta 150 CP intre 5.600 si 6.000 rpm, respectiv 194 Nm la 4.000 rpm, fiind asociat cu un motor electric de 12,3 kW (16,7 CP), inserat in transmisia automata CVT Linertronic. Ca idee, tehnicienii japonezi au adus multe imbunatatiri tehnice comparativ cu vechea generatie, inclusiv platformei tehnice SGP (Subaru Global Platform), care are o rigiditate torsionala mai mare cu 70% si poate absorbi cu 40% mai multa energie in cazul unui impact.

Cuvantul de ordine in ceea ce priveste comportamentul lui Forester hibrid este confortul. Incepand cu modul de functionare al transmisiei, care, in cazul rularii in oras, in croaziera sau cu un stil de condus normal, mentine motorul intr-un regim de turatie agreabil. Actionand cu delicatete pedala de acceleratie, se poate merge si exclusiv electric, dar eu am reusit acest lucru doar la manevrele de parcare, intoarcere in spatii inguste sau deplasare bara la bara. Din acest punct de vedere, cine vrea sa mearga folosind exclusiv bateria de 12,3 kW trebuie sa fie foarte atent cu acceleratia. De altfel, nu exista buton EV, prin care rularea sa se faca exclusiv electric. 

Revenind la senzatiile din spatele volanului, directia ofera o precizie si rapiditate in feedback peste media segmentului, iar acest lucru nu este deloc de mirare pentru un Subaru. De asemenea, suspensia, indepenedenta si pe puntea spate, gestioneaza bine inaltimea mai mare a masinii, cu un centru de greutate pozitionat tipic unui SUV, astfel ca ruliul apare tarziu. In plus, nu am mai regasit acea filtrare rigida a denivelarilor, ca in cazul generatiilor de acum 15-20 de ani, cand Forester era un break suprainaltat 4×4 sportiv. 

Si chiar la sportivitate voiam sa me refer in cele ce urmeaza, pentru ca actuala configuratie a masinii trebuie inteleasa prin prisma unui hibrid confortabil si nu a unui SUV sportiv. Liniaritatea transmisiei CVT isi atinge limitele atunci cand se merge mai dinamic, cand se vor reprize imediate, ori parcursuri rapide pe sosele sinuoase. De multe ori motorul se regaseste turat, fara un raspuns imediat in reactia masinii, ori corespondent direct in repriza. Cutia poate simula si un mod manual, cu sase trepte, ba chiar se poate opta pentru modurile Intelligent sau Sport de raspuns al motorului, in cadrul sistemului SI Drive, cu actionare de pe volan. Diferentele se simt, dar acestea nu metamorfozeaza spectaculos masina.

In ceea ce priveste consumul, Subaru crediteaza modelul cu 7,4 l/100 km in oras, valoare pe care computerul de bord a depasit-o, stabilizandu-se in jurul a 9,3 l/100 km. In afara orasului, stilul de condus conteaza foarte mult pentru sistemul hibrid si, atata vreme cat acceleratiile sunt progresive, ansamblul motor-cutie aduc eficienta, adica in jur de 7 l/100 km pe drumuri nationale. Autostrada nu este la fel de indragita de hibrid, consumul fiind deja un numar cu doua cifre (intre 10 si 11 l/100 km, mers cu 130 – 135 km/h si aer conditionat pornit).

Un SUV cu valente off-road

Subaru Forester comunica multa siguranta in afara asfaltului. Am mers pe drumuri forestier, inlcusiv cu portiuni ceva mai dificile si cu noroi, unde senzatia este a unei masini inchegate, cu suficiente resurse pentru terenuri si mai dificile. Garda la sol de 22 cm, coroborata cu unghiurile bune de trecere (atac: 20,1, degajare: 25,8 si ventral: 21 de grade), suspensiile cu o cursa linistitoare si rigiditata torsionala a caroseriei alcatuiesc un pachet off-road laudabil. Pedala de acceleratie moduleaza foarte precis aportul de cuplu ce trebuie transmis rotilor, iar transferul intre punti se face atat de eficient, incat masina avanseaza fara efort si fara a patina, doar cu un varf de “gaz” cum s-ar spune.

 Este o reala placere si o performanta de apreciat pentru un SUV, de a gestiona cu atata naturalete evolutia din afara asfaltului. Pentru a-si putea adapta si mai bine harta de functionare a motorului, a transmisiei si sistemului 4×4, se poate alege, via unui selector rotativ situat intre scaunele fata, intre modulrile de rulare Normal, Snow/Dirt, respectiv Deep Snow/Mud.

Generic, sistemul se numeste X-Mode si este oferit in echiparea standard. De ajutor in teren accidentat mai sunt sistemul de asistare la coborarea pantelor, farurile adaptive care pot fi dezactivate cand este nevoie de vizibilitate maxima doar in fata si camera video ce monitorizeaza roata dreapta fata (de ajutor si in cazul manevrelor de parcare).

Buget si echipare

Subaru ofera exclusiv aceasta configuratie hibrid e-Boxer pentru Forester, fiind disponibile trei niveluri de echipare, cu pret incepand de la 34.990 euro, TVA inclus pentru cea de baza, denumita Active. Urmeaza Style (38.990 euro) si Premium (43.990 euro), cele trei echipari putand fi completate cu un singur optional: vopseaua metalizata, pentru 690 euro, TVA inclus. Practic, clientul alege doar echiparea. Noi am avut in test versiunea mediana, care vine cu o echipare standard extrem de bogata, diferenta fata de topul Premium fiind cateva repere, precum sistemul audio Harman/Kardon, trapa, volanul incalzit, ori tapiteria de piele.

In rest, standardul include echipamente precum Driver Monitoring System, care scaneaza chipul soferului avertizandu-l daca este neatent, dar oferind si cinci profile de utilizator pentru reglajele postului de conducere, sistemul EyeSight (cruise control adaptiv, mentinerea automata a benzii, atentionare la plecarea vehicului din fata si detectarea unui impact iminent cu alerta si franare de urgenta), scaune fata cu reglaj electric si incalzire, asistent faza lunga, climatizare automata cu doua zone, sistem de infotainment cu ecran de 8 inci si conectivitate Android Auto si Apple CarPlay, Side View Monitor plus camera video spate. Si, daca ar fi sa mizam pe senzatii, inclus este si sunetul motorului boxer.

Share